Actualitate
Traian Băsescu: "Nu-mi este teamă, în orice caz nu de politicieni"
- Mircea Marian
- 12 noiembrie 2012, 22:13
Seful statului a cerut majorităţii parlamentare să-şi pună întrebarea în ce măsură este responsabilă pentru regresul României. Declaraţiile vin după aproape o lună, perioadă în care Traian Băsescu a evitat ieşirile publice.
- Este prima declaraţie de presă după referendum, legată de probleme interne cu reflexie in exterior şi de modul în care este România evaluată. Vreau să fac foarte clar pentru toţi că nu este treaba mea bătălia politică.
- România este într-o situaţie dificilă în modul în care este evaluată în UE şi NATO. România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept: reducerea atribuţiunilor a CCR, suspendarea preşedintelui, demiterea fără motiv a Avocatului Poporului, număr mare de voturi false introduse în urne. Toate acestea au făcut ca România să fie suspectată că nu-şi mai menţine valorile statului de drept şi valorile europene. S-a stabilit un raport suplimentar pe MCV, raport care vizează instituţiile statului de drept. Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe români, nu pe politicieni, decizia de amânare a intrării în spaţiul Schengen, România ieşind din criteriul politic. Pierderea îi vizează pe români şi economia românească, care acum este menţinută în sistemul de controale vamale. În concluziile Consiliului European din primăvara lui 2012 se stabilise decizie pentru intrarea în Schengen septembrie 2012. Evenimentele din vară au dus la amânarea pe termen nelimitat a deciziei.
- Decizia comisiei de avea un nou raport era una care să ne ajute, să se constate că a fost o rătăcire a politicienilor. A câştigat vreun român vreun leu din suspendarea preşedintelui? Toate au fost făcute pentru politicieni, pentru ca ei să ajungă la controlul asupra justiţiei. Reacţia politicienilor a fost una de dispreţ asupra interesului românilor.Decizia Senatului (în cazul Mircea Diaconu) a arătat că România nu este stat de drept. Este în interesul românilor blocarea deciziei ICCJ? Nu, este în interesul românilor? Nu, este în interesul politicienilor. Consecinţele se răsfrâng pe români.
- ANI a constatat incompatibilitatea a patru demnitari. Nici o reacţie, decât de solidarizare cu cei patru. Alt lucru care nu este în favoarea românilor, ci în favoarea politicienilor. Oriunde în lumea civilizată, demnitarul demisionează. La noi se solidarizează. Asta demonstrează că nu suntem stat de drept, iar efectele le vom vedea în raportul pe MCV din decembrie sau ianuarie.Va fi un raport dezastruos. Nici măcar nu s-a negociat desemnarea unui avocat al poporului. S-au repins acţiunile justiţiei împotriva oamenilor politici importanţi. Sunt elemente care ne trimit cu ani înapoi, s-au petrecut în ultimel şase luni. Actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă are vreo responsabilitate. L-am rugat pe premier să analizeze situaţia celor patru incompatibili. Antecedentele acestui guvern nu justifică menţinerea. Mi se pare că este ultima tribună pe care o mai pot utiliza, să adresez o rugăminte parlamentului ca, înainte de a pleca să rezolve aceste probleme. Aici nu discutăm de răutate, de poliţe, ci de funcţionarea statului de drept. Nu poţi să împiedici procurorul să-ţi ia o declaraţie. Pentru oamenii cinstiţi este şansa de dezvinovăţire.
- Instituţiile statului nu-şi opresc activitatea pentru că este campanie. O incompatibilitate este incompatibilitate şi dacă este campanie şi dacă nu este.
- Aş mai face o ultimă remarcă, care va cântări greu şi negativ în MCV. De cinci luni, toate isntituţiile statului sunt supuse unor atacuri continue - structuri de securitate, ANI, ICCJ, parchet - toate sunt sub tirul puterii. Cei care cred că aşa îşi vor subordona instituţiile statului greşesc. Cât timp vor fi aici nu şi le vor subordona, iar cu mine nu se va putea negocia infestarea lor cu decizii politice. Atacurile nu fac decât să arate că avem o clasă politică ce nu înţelege funcţionarea statului de drept. Ultimul an în care instituţiile au funcţionat cu ordine din sediul de partid a fost 2004. Nu voi renunţa de dragul fotoliului de la Cotroceni, nu voi spune: veniţi să negociem fotoliile astea. Exclus. Seamănă cu atacurile mafiote. În ceea ce mă priveşte: daţi-i înainte. Probabil alţii ţin să fiu prezent în campanie.
- O remarcă: România este suspectată că nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la refrendum. Vom avea de suportat ruşinea observatorilor OSCE. Fraudele de la refrendum vor trebui investigate până la capăt, pentru că votul este fundamentul democraţiei. La trei secţii de votare rurale media este de 12%. Nivelul fraudei este uriaş şi instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria. Pentru mine nu mai au valoare, în schimb pentru democraţia din România este fundamental. Dacă şi acolo furăm, putem spune că nu mai este nici o speranţă. Arătăm rău din punct de vedere al statului de drept.
- Avem fondurile suspendate datorită conflictelor de interese. Cum vi se pare că aproape pe toate programele avem conflicte de interse, un cabinet stă cu patru membri incompatibili.
- Am transmis o scrisoare la Senat, la Cameră şi una guvernului - pe tema celor patru miniştri. N-am primit răspuns, vizam inclusiv o remaniere.
- Blejnar: a cunoaşte un om inseamnă să-l stii. Vorbesc cu toţi demnitarii. Inainte de week end am solicitat ministrului de Finante o situatie cu returnarea TVA. Nu a fost in partid, l-am invitat la CSAT, la Cotroceni pe tema evaziunii fiscale. Imi menţin afirmaţiile.
- Voi desemna un premier care să deservească interesul naţional. Iar povestea pe care o vehiculează orice politician - îl suspendăm pe Băsescu - nu mă impresionează. Nu-mi este teama, în orice caz nu de politiceini.
CITIŢI ŞI:
- Băsescu a cerut reluarea votului pentru Borbely şi Dobre. Deputaţii jurişti l-au refuzat
- Victor Ponta: Traian Băsescu nu este şeful DNA. Nu el trebuie să ceară rediscutarea cazurilor Borbely şi Dobre
- Traian Băsescu, către români: "Rămân acelaşi preşedinte, chiar dacă am tăcut puţin" | VIDEO
Recomandările noastre