Evenimentul Zilei > Justitie > Traian Băsescu a cerut reexaminarea sentinței prin care s-a stabilit că este colaborator al Securității. Dezbaterile sunt programate pentru toamnă
Traian Băsescu a cerut reexaminarea sentinței prin care s-a stabilit că este colaborator al Securității. Dezbaterile sunt programate pentru toamnă

Traian Băsescu a cerut reexaminarea sentinței prin care s-a stabilit că este colaborator al Securității. Dezbaterile sunt programate pentru toamnă

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a cerut Curții de Apel să revizuiască sentința prin care i-a fost atribuită calitatea de colaborator al fostei Securități, în urma căreia și-a pierdut și privilegiile de care beneficia ca fost președinte. Dezbaterile au fost programate pe 21 octombrie 2022.

Traian Băsescu cere astfel reexaminarea sentinței din anul 2019 a Curții de Apel București.

În 23 martie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică.

Fostul președinte al României a făcut atunci un apel la Curtea Supremă, însă acesta a fost respins.

Băsescu și legăturile cu Securitatea

În luna martie, fostul președinte al României a fost declarat colaborator al Securității comuniste, decizie luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Documentele depuse atunci în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că fostul președinte ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”, potrivit G4Media.

În urma deciziei, Băsescu și-a pierdut toate privilegiile de care beneficia ca fost conducător al statului, ptrintre care folosința gratuită a unei locuințe de protocol, o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, dar și paza și protecția de care beneficia.

Băsescu, client fidel al instanțelor de judecată

După ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității și prin urmare i-au fost retrase privilegiile pe care le avea ca șef al statului, Traia Băsescu a decis să atace în instanță decizia.

Acesta a chemat în instanță nu doar Administrația Prezidențială, SPP și RAPPS, în mai multe dosare, ci și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Totodată, Băsescu a vrut să fie reexaminată și taxa de timbru, cerere respinsă de instanță.

Traian Băsescu are pe rol opt dosare în care cere să i se recunoască privilegiile pe care le are ca fost șef al statului. Decizia a fost luată după ce s-a stabilit că a colaborat cu Securitatea.

Fostul președinte a pierdut deja procesele în care solicita reexaminarea taxei de timbru și ajutor public judiciar, dar are pe rol altele noi, care nu au primit încă termen.