Tragedie uriaşă pentru omenire! S-a stins o adevărată legendă. A salvat 1000 de oameni de la moarte

Doliu. Sursa foto: Pixabay

S-a stins din viață, la 107 ani, celebra secretară a lui Oskar Schindler, industriașul german care a devenit cunoscut după capodopera cinematografică realizată de Steven Spielberg. Germanul a salvat, de la gazare, aproximativ 1.000 de persoane.

A murit la vârsta de 107 ani, Mimi Reinhardt, femeia care a întocmit pentru industriașul german Oskar Schindler liste de persoane care au ajutat la salvarea a sute de evrei în timpul Holocaustului.

A murit secretara celebrului industriaș Oskar Schindler

Mimi Reinhardt, care a fost angajată ca secretară a lui Schindler, s-a ocupat de întocmirea listelor cu muncitorii evrei din ghetoul din orașul polonez Cracovia care au fost recrutați pentru a lucra la fabrica sa, salvându-i astfel de la deportarea în lagărele de exterminare naziste. Este vorba despre aproximativ 1.000 de persoane care au scăpat cu viață din Infernul nazist.

"Bunica mea, atât de dragă și atât de unică, s-a stins din viață la vârsta de 107 ani. Odihnește-te în pace”, a scris Nina, nepoata lui Reinhardt, într-un mesaj adresat rudelor.

 

sursa: Twitter

Reinhardt, născută în Austria, care era și ea evreică, a fost recrutată chiar de Schindler și a lucrat pentru el până în 1945, după cum informează publicația britanică The Guardian.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a mutat la New York, înainte de a decide să se mute în Israel în 2007 pentru a se alătura singurului ei fiu, Sasha Weitman, care era pe atunci profesor de sociologie la Universitatea din Tel Aviv. „Mă simt ca acasă”, a declarat ea reporterilor atunci când a aterizat în țară.

Schindler, care a murit în 1974, a fost numit de muzeul israelian al Holocaustului Yad Vashem ca membru al „Drepților între națiuni”, o distincție pentru neevreii care au încercat să salveze evreii de la exterminarea nazistă.

Și-a petrecut ultimii ani ai vieții într-un azil de bătrâni din Tel Aviv

Listele întocmite de Reinhardt au ajutat la salvarea a aproximativ 1.300 de persoane, cu un risc considerabil pentru propria sa viață. Inițiativa sa a fost relatată în romanul bestseller Arca lui Schindler din 1982 și în adaptarea cinematografică premiată de Steven Spielberg, Schindler's List (Lista lui Schindler).

Reinhardt, care și-a petrecut ultimii ani într-un azil de bătrâni la nord de Tel Aviv, a declarat că l-a întâlnit odată pe Spielberg, dar că i-a fost greu să vadă filmul. Fotograful israelian Gideon Markowicz, care a întâlnit-o pe Reinhardt în cadrul unui proiect dedicat supraviețuitorilor Holocaustului, a descris-o ca fiind o femeie activă.

„A participat la activitățile azilului și a fost o campioană la bridge. Ea naviga pe internet și monitoriza bursa de valori”, a spus el.