Tragedie pentru o familie de sirieni. A supraviețuit cutremurului din Turcia, dar a murit într-un incendiu câteva zile mai târziu

Tragedie pentru o familie de sirieni. A supraviețuit cutremurului din Turcia, dar a murit într-un incendiu câteva zile mai târziuSursă: Bruno ismael da silva Alves | Dreamstime.com

O familie de șapte sirieni, dintre care cinci copii, a supraviețuit cutremurului ce a lovit săptămâna trecută Turcia și Siria, însă și-a găsit sfârșitul vineri, într-un incendiu care a izbucnit în casa în care s-a adăpostit.

Cu toții locuiau în Turcia, iar imediat după cutremur au plecat din districtul Nurdagi, provincia Gaziantep, puternic afectat de cutremur, și au mers la rude, la periferia orașului Konya. Incendiul a izbucnit în jurul orei 3 dimineața, fiind provocat de soba care încălzea casa de lut în care s-au refugiat în urma seismului.

O familie de sirieni a murit într-un incendiu

În imaginile difuzate s-a observat casa distrusă de flăcările puternice, fiind situată în mijlocul unui câmp înzăpezit. Copiii aveau vârste de 13, opt, șase și patru ani. Alte cinci persoane din aceeași familie au fost rănite în urma incendiului.

Turcia găzduiește 3,7 milioane de refugiați sirieni care au fugit din calea războiului care a devastat țara lor începând din 2011, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, potrivit știripesurse.ro.

Peste 41.000 de morți în Turcia și Siria în urma cutremurelor

Bilanțul cutremurului a ajuns la peste 41.000 de morți în Turcia și în Siria. Cu toate acestea, numărul real poate să fie mult mai mare. Într-un discurs, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că țara sa se confruntă „cu una dintre cele mai mari dezastre naturale din istoria umanității”. În ciuda faptul că a trecut peste o săptămână de la cutremur, nouă oameni au fost scoși în viață marți de sub dărâmâturile din Turcia.

În urmă cu câteva zile, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a salutat decizia dictatorului sirian Bashar al-Assad de a deschide „cele două puncte de trecere a frontierei Bab Al-Salam și Al Ra’ee dinspre Turcia spre nord-vestul Siriei pentru o perioadă inițială de trei luni”, astfel încât ajutorul umanitar să poată fi livrat la timp.

„Deschiderea acestor puncte de trecere – împreună cu facilitarea accesului umanitar, accelerarea aprobării vizelor și facilitarea călătoriilor între hub-uri – va permite ca mai mult sprijin să ajungă mai repede”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un comunicat de presă.