TRAGEDIA unei femei și ingoranța crasă a sistemului. Confesiunile unui medic. „Mă încearcă rău de tot regretul că nu i-am amputat mâna”
- Jeanina Năstase
- 24 martie 2018, 10:19
Dan Grigorescu, un cunoscut chirurg plastician din Braşov, a postat pe Facebook un caz revoltător al unei femei care a suferit un accident de muncă grav, pierzându-şi cinci degete şi palma dreaptă. Și, ironia sorții, după ce chirurgii plasticieni au făcut tot ce au putut pentru a-i reface degetele, o comisie naţională a hotărât că aceasta are „deficienţă funcţională minimă“ şi că nu i se poate acorda pensie de boală. Așadar, un caz rezoltător în România anului 2018.
Redăm integral postarea medicului de pe pagina sa de Facebook:
„Prețul lacrimilor șterse cu greu
Așa nu se mai poate! Am lăsat să treacă suficient timp pentru ca aceia care ar fi putut face ceva la modul omeniei profesionale s-o facă. N-au făcut-o! Pentru asta, voi ăia, medici ca și mine, aveți lipsa mea definitivă de stimă!
Și acum, povestea! În urmă cu vreo doi ani, o femeie devenea victima unui accident de muncă, prin prinderea mâinii drepte, dominante (a tuturor celor 5 degete și a palmei) la un calandru fierbinte dintr-o călcătorie industrială. Rezultatul final, obținut după mai mult de 10 intervenții chirurgicale succesive, este cel din imagini. Atât s-a putut. Eforturile au fost mari, deoarece pacienta a vrut să aibă cât mai mult din mâna originală. Numai că o are, cum spunem, noi, plasticienii, mai mult „la inventar”, pentru că nu este funcțională aproape deloc (vezi imaginile 3 și 4). E însă deosebit de importantă pentru pacientă din punct de vedere psihologic, atât timp cât nu se uită lumea la ea ca la circ, așa cum ar fi dacă i-ar lipsi de tot. Sau aproape deloc.
Evident că a venit și momentul evaluării de către specialiștii în domeniu LA NIVEL NAȚIONAL a capacității de muncă și, evident, și a încadrării într-una din variantele de pensie de boală cuprinse în lege. Verdictul? Deficiență funcțională MINIMĂ, capacitate de muncă PĂSTRATĂ, NU SE ÎNCADREAZĂ în grad de invaliditate! FĂRĂ PENSIE DE BOALĂ, deci... „V-au rămas falange la degete!”- i-au spus, doct, unii din comisie, fără să-i examineze funcțiile actuale ale restului de mână, mai întâi strivită și arsă, iar mai apoi reconstruită în multe ore de intervenții chirurgicale. „Nu aveți decât 40% deficit, așa că, ASTA E!”- au concluzionat, în dispreț față de situația DEFINITIVĂ a pacientei, unii ăia... Oameni buni! Toată lumea medicală știe că o structură fără funcție nu are, practic, nicio valoare în afară de, uneori, cea psihologică (hai să vă dau, în trecere, exemplul reconstrucției de sân după îndepărtarea celui original în cancerul mamar). Ce să mai spunem despre mână, care la om este organul esențial al muncii? Dacă nu poate „prinde” nimic cu ea, chiar „întreagă” fiind, cu toate degetele și falangele „originale” (ce ați zice, de pildă, de o mână paralizată?), poate oare cineva de pe Pământul ăsta munci? Adică dăm ajutor social unor persoane integre fizic 100% și nu dăm o amărâtă de pensie uneia care s-a nenorocit muncind legal? Rușine să ne fie! Zău că, în asemenea circumstanțe, mă încearcă rău de tot regretul că nu i-am amputat Marinelei Farcaș încă de la început mâna și ne-am chinuit (și noi, cei din echipa medicală și pacienta, atâta amar de timp)! Măcar avea de-o pensie, acolo...
PS: Am făcut publice datele personale ale pacientei cu acordul ei. Și așa vrea să vă dea în judecată, măi, ăia unii de la Institut! Sper să aflați și voi ce preț au lacrimile pe care abia poți să ți le ștergi cu o mână ca asta!”, a scris medicul, atașând și fotografii, pe pagina sa de Facebook.