Tragedie după tragedie. A murit regizorul care a făcut un interviu istoric cu Regele Mihai

Tragedie după tragedie. A murit regizorul care a făcut un interviu istoric cu Regele Mihai

Teatrul românesc a pierdut un nume important, după ce regizorul Bogdan Cristian Drăgan a încetat din viață.

A murit, la vârsta de 64 de ani, regizorul Bogdan Cristian Drăgan, răpus de o boală de care suferea de mai multă vreme. Anunțul trecerii în neființă a fost făcut pe pagina de Facebook a Teatrului Național din Craiova „Marin Sorescu”.

„După o lungă și discretă suferință pe care a purtat-o cu demnitate a încetat din viață pe 29 octombrie, la 64 de ani, Bogdan Cristian Drăgan, unul dintre intelectualii de marcă ai Craiovei.

Regizor de film și de teatru, autor de texte dramatice, Bogdan era întruchiparea decenței și a firescului, un companion elevat, destinat dialogului, toleranței și încrederii. Avea credința că „succesul este o amantă năzuroasă” și era mândru că a avut „privilegiul de a lucra cu toți actorii de marcă ai Naționalului craiovean – pot spune că în acest teatru mă simt acasă”, se precizează pe rețeaua de socializare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Carieră prolifică în cinematografie și teatru

Regretaul regizor a fost unul dintre primii români care au stat de vorbă cu Regele Mihai după Revoluție. Evenimentul a avut loc în Elveția, la Versoix. A participat cu mai multe producții cinematografice la festivaluri din țară și străinătate: „Domnişoara Iulia” de August Strindberg, „Naşterea” de Constantin Voiculescu, „Ursul” şi „Cântecul lebedei” de A.P. Cehov, „Valsul hazardului” de Victor Haim. „Revolta Evei Braun” (spectacol-lectură pe un text propriu), „Salvatorii melcilor” (idem), „Adio, Europa!” de Ion D. Sîrbu.

A pus în scenă piese ca Bolnavul închipuit” de Molière, „Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionescu, „Carantina” de Tullio Zanovello, Premiul Fundaţiei „Elvira Godeanu”, „Bietul John” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Procesul Eminescu” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Procesul Brâncuşi” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Scrisori către bunul Dumnezeu” de I.D. Sîrbu, „Matca” de Marin Sorescu, „Revolta de pe urmă a Evei Braun” de Bogdan-Cristian Drăgan, „Relatare despre moartea mea”, adaptare de Horia Gârbea după romanul cu titlul omonim al lui Gabriel Chifu, spectacol montat în Serbia.