Tragedia din Alpii Francezi. Avionul a fost în picaj nouă minute
- Simona Stupar
- 25 martie 2015, 00:00
Aceasta este prima tragedie aviatică în care este implicată o companie low-cost din Europa. Polițiștii francezi au anunțat că va dura zile întregi până vor fi recuperate trupurile pasagerilor, din cauza terenului dificil. Aseară a fost găsită una dintre cutiile negre ale aparatului.
Guvernul francez nu exclude nicio ipoteză, nici pe cea privind terorismul, în anchetarea acestui accident, dar oficialități germane au declarat că nu există dovezi inițiale privind un posibil act terorist. Casa Albă a afirmat că oficiali americani au ținut legătura cu autoritățile franceze, germane și spaniole și și-au oferit sprijinul, iar Consiliul de Securitate al SUA a susținut că nu există indicii că accidentul ar fi rezultatul unui atentat terorist.
Lista pasagerilor, secretă
Potrivit primelor informații, printre cei 144 de pasageri se pare că se numără 45 de spanioli, 67 de germani (între care 16 liceeni și doi profesori, care veneau dintr-un schimb de experiență cu o școală din Spania), doi bebeluși și cel puțin un belgian. Liceenii puteau scăpa cu viață, pentru că unul dintre ei și-a uitat pașaportul la familia care îl găzduise în Germania. Din păcate l-a recuperat înainte de îmbarcare. În plus, la bord erau șase membri ai echipajului. Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că printre victime se află persoane de origine germană, spaniolă și turcă.
La fața locului au ajuns 12 elicoptere și zeci de autospeciale ale jandarmeriei, securității civile și pompierilor.
FOTO: Prima imagine cu rămășițele avionului și operațiunile de căutare FOTO: LAPROVENCE.COM
Avionul a pierdut contactul cu controlorii de trafic ieri dimineața, în jurul orei 10.53, ora locală, (11.53 - ora României). Zborul 9525 al companiei Germanwings a plecat de pe aeroportul din Barcelona la ora 10.01 și urma să ajungă la Düsseldorf, în Germania. La ora locală 10.47, avionul a emis un semnal SOS, după ce coborâse la o altitudine de numai 1.500 de metri, şi s-a prăbuşit puţin timp mai târziu.
Potrivit presei franceze, acesta este primul accident al unui avion de linie, care are loc în această țară, în ultimii 15 ani.
Celule de criză la MAE
Reacțiile nu au întârziat să apară din întreaga lume. Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, s-a declarat „consternat” de „tragedia” avionului Airbus A320 şi a anunţat crearea unei celule de criză la MAE spaniol. Și la MAE de la București, ministrul Bogdan Aurescu a dispus crearea unei celule de criză, pentru a se afla dacă la bordul avionului erau sau nu cetățeni români.
Premierul spaniol a discutat la telefon cu cancelarul german Angela Merkel și cu regele Spaniei, Felipe al VI-lea, acesta din urmă scurtându-și o vizită de stat în Franţa.
Locul catastrofei este o zonă înzăpezită, în apropiere de Barcelonette, în departamentul Alpes de Haute Provence. Resturile avionului sunt concentrate pe o rază de doi kilometri, iar autoritățile suspectează o eroare tehnică.
Avionul de tip Airbus A320 al companiei low-cost Germanwings a intrat într-o coborâre abruptă, care a durat 9 minute, înainte de a se prăbuşi, au anunţat reprezentanţii companiei, într-o conferinţă de presă. Pilotul aeronavei avea o experiență de 10 ani și 6.000 de ore de zbor la manşa unor avioane de tip Airbus. Germanwings are aproximativ 2.000 de salariați, iar în perioada iulie 2013 - iulie 2014 a transportat aproximativ 16 milioane de pasageri.
Controlorii francezi de trafic aerian și-au suspendat greva programată pentru 25-27 martie. Ei doresc declanșarea unor negocieri, în urma cărora speră să obţină reforme în transportul aerian francez, marcat de „lipsa resurselor umane şi tehnice”.
„Aripi germane”
Compania Germanwings are sediul la Koln și a fost înființată de Eurowings în 2002. Din 2009 a intrat sub controlul grupului Lufthansa, care deține toate acțiunile. Din 2013, Germanwings a preluat zborurile Lufthansa în Germania și Europa, cu excepția celor din Munchen și Frankfurt. Lufthansa a încercat astfel să contracareze concurența tot mai mare a companiilor low-cost Easyjet sau Ryanair, iar avioanele sale se concentrează pe zborurile lungi. În ianuarie 2015, Lufthansa a transferat 115 legături către Germanwings, majoritatea fiind zboruri cu decolarea sau aterizarea la Düsseldorf. Germanwings este a treia mare companie aeriană germană, după Lufthansa și Air Berlin, și spera să ajungă la echilibru financiar în 2015, pentru prima dată în istoria sa.