Carmen Nemeş, preşedinte al Comisiei de Sănătate Bucureşti: Managerul, singurul judecător al disciplinei personalului medical
- Adam Popescu
- 21 septembrie 2010, 21:05
Incidentul tragic de la Maternitatea Giuleşti a scos în evidenţă, din nou, o parte dintre hibele cu care se confruntă sistemul de sănătate din România: insuficienţa personalului medical, lipsa de profesionalism a acestuia, dar şi greşelile care se fac în ceea ce priveşte alocarea fondurilor pentru spitale.
„Evenimentul zilei” a dezvăluit, în premieră, una dintre ipotezele dezastrului: asistentele care erau de serviciu în acea seară, inclusiv cea care ar fi trebuit să ţină sub observaţie salonul de Terapie Intensivă, petreceau de Sfânta Maria.
Tot astăzi, evz.ro a dezbătut împreună cu Carmen Nemeş, preşedinte al Comisiei de Sănătate şi Protecţie Socială a Consiliului General al Capitalei, problemele cu care se confruntă administraţia locală după preluarea în subordine a unităţilor spitaliceşti. Am aflat, astfel, că atribuţiile Comisiei de Sănătate se limitează strict la avizarea proiectelor de hotărâri în domeniul sănătăţii ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dar şi de control modului în care s-au folosit fondurile alocate. Maternitatea Giuleşti se autofinanţează În condiţiile în care, în Capitală, majoriatatea unităţilor sanitare au cerut de la bugetul local sume importante de bani pentru finanţare, Maternitatea Giuleşti a reprezentat un caz special din acest punct de vedere. "Cei de la Giuleşti au cerut cei mai puţini bani, pentru că sunt printre puţinele, cbhiar printre primele spitale care se autofinanţează", ne-a explicat Carmen Nemeş. Astfel, pe lista Comisiei de Sănătate Maternitatea Giuleşti figurează cu cei mai puţini bani acordaţi de la buget pentru anul 2009, 2,65 de milioane de lei noi, sumă cheltuită exclusiv pentru plata utilităţilor.Comparând cu fondurile atribuite Spitalului Malaxa, de exemplu, 26,280 de lei noi, suma este incomparabil mai mică.
Cine pedepseşte
Revenind la incidentul tragic de la maternitatea Giuleşti, în urma căruia au murit cinci bebeluşi, iar alţi şase se zbat între viaţă şi moarte, Carmen Nemeş subliniază că nici Primăria Municipiului Bucureşti, nici Comisia pe care o conduce nu au putere decizională în acest sens, singurele organe competente în luarea unor măsuri de sancţiuni disciplinare fiind Parchetul şi Poliţia. Privită la modul general, disciplina personalului medical şi îndeplinirea cu corectitudine a atribuţiilor de serviciu sunt monitorizate şi sancţionate de către managerul unităţii sanitare. Acesta este, deocamdată, singurul în măsură să ia la cunoştinţă eventualele abateri ale cadrelor medicale şi să propună sancţiuni la nivel intern şi în ceea ce priveşte actul medical. Acestuia i se pot alătura Colegiul Medicilor şi Ordinul Asistenţilor.
În ceea ce priveşte evaluarea indicatorilor activităţii din spitale, aceasta a trecut, odată cu descentralizarea, din competenţa Ministerului Sănătăţii în cea a Administraţiei Spitalelor. Aici, însă, se întâlneşte aceeaşi situaţie ca în întregul sistem public - insuficienţa de personal. Din 66 de posturi aprobate, numai 10 sunt funcţionale, restul fiind blocate prin hotărâre de guvern, ca măsură de eficientizare a cheltuielilor bugetare. Ce ar trebui făcut urgent
"În primul rând, dacă aş avea autoritatea necesară, aş modifica regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor sanitare, propunând pedepse mai aspre în cazul neregulilor. O altă măsură ar trebui să fie aceea a regândirii modului în care se fac alocările de fonduri către spitale", este de părere şefa Comisiei de Sănătate din cadrul CGMB.
"Împotriva personalului din unităţile spitaliceşti nu pot fi luate măsuri decât de conducătorul unitatii respective; fiind înlocuită toată echipa managerială de la Maaternitata Giuleşti de foarte puţin timp, este prematură luarea unei măsurinaintea finalizării cercetarii penale. Asta nu înseamnă ca nu vor fi luate măsuri sancţionatorii." - Carmen Nemeş. î