Mai mult de 140.000 de copii din Statele Unite ale Americii (SUA) și-au pierdut tatăl sau mama în timpul pandemiei de coronavirus, arată o nouă analiză a agenției americane CDC. La nivel mondial, este vorba de cel puțin 1,1 milioane de minori care au rămas orfani. Oamenii de știință vorbesc despre o „tragedie ascunsă și continuă cauzată de pandemia de coronavirus”, care trebuie abordată urgent, relatează Der Spiegel.
Extrapolarea se aplică pentru perioada aprilie 2020-iunie 2021, potrivit articolului publicat în revista de specialitate Pediatrics. Aproximativ fiecare al 500-lea copil din SUA a pierdut un părinte sau un tutore legal din cauza COVID-19. La fiecare patru persoane din SUA care au murit din cauza coronavirusului, s-a stins și câte un minor, mai precizează cercetătorii.
Oamenii de știință de la CDC au colaborat cu cercetători de la Imperial College din Londra, Universitatea Harvard și Universitatea Oxford, precum și cu specialiști de la Universitatea din Cape Town din Africa de Sud pentru realizarea studiului. Printre altele, echipa a folosit și date de recensământ ale statelor americane. În SUA, peste 700.000 de persoane au murit din cauza COVID-19, un număr mai mare decât victimele înregistrare pe perioada gripei spaniole.
1,1 milioane de copii au rămas orfani din cauza COVID-19
La nivel mondial, numărul copiilor care au pierdut cel puțin un părinte sau tutore din cauza COVID-19 până la sfârșitul lunii aprilie este estimat la 1,1 milioane. Un studiu pe această temă a fost publicat în urmă cu câteva săptămâni în revista „The Lancet” . Numărul copiilor orfani de unul sau ambii părinți este deosebit de mare în Africa de Sud, Mexic, Brazilia și Columbia.
„Odată ce un copil își pierde un părinte sau o persoană care se ocupă de el, are nevoie de ajutor până la vârsta de cel puțin 18 ani, însă necesitatea unui ajutor poate fi semnalată și până la 24 de ani”, a declarat Susan Hillis, autorul principal al studiului CDC. Problema aceasta va influența societate pentru ani de zile, după ce pandemia de coronavirus se va încheia.
„Când vorbim despre Covid, totul se rezumă la câte cazuri există, câți oameni au murit și câți au fost spitalizați”, a declarat Richard Besser de la Fundația Robert Wood Johnson pentru NBC. „Efectele COVID sunt mult mai profunde, însă”, a spus pediatrul.
Cele mai afectate comunități din SUA
Aproape un sfert dintre copiii din Statele Unite trăiesc cu un singur părinte, potrivit unui studiu realizat în anul 2019 de Pew Research. Se estimează că 4,5 milioane de copii trăiau cu un bunic în acel an, majoritatea fiind parte a comunităților de culoare, asiatice și hispanice. Adesea, pandemia a lovit semnificativ aceste grupuri.
Unul din 753 de copii albi a pierdut un tutore legal din cauza COVID-19 în timpul pandemiei, potrivit studiului CDC. În rândul copiilor de culoare, situația stă puțin mai diferit, scrie sursa citată. Unul din 310 copii au rămas orfani, în acest caz. „Este clar că această pandemie a lovit fiecare comunitate din America”, a spus Besser, „dar nu fiecare grup cu aceeași violență”.