Copiii sunt mai puțin afectați de COVID-19 decât se credea. Tulpina Delta nu afectează evoluția bolii STUDIU

Copiii sunt mai puțin afectați de COVID-19 decât se credea. Tulpina Delta nu afectează evoluția bolii STUDIUsursă: arhivă EvZ

Un nou meta-studiu (n.r. un raport efectuat pe baza rezultatelor mai multor studii științifice) arată că minorii sunt mai puțin afectați de boala COVID-19 decât se preconiza în primă fază. Simptomele dezvoltate de copii - printre care se numără dureri de cap, oboseală, insomnie, dureri abdominale - nu îi afectează mai mult de 12 săptămâni, relatează Der Spiegel.

Simptomele long-covid nu afectează copiii, arată un meta-studiu publicat în revista „Pediatric Infectious Disease Journal”, care a implicat evaluarea datelor a peste 19.400 de copii infectați cu coronavirus. Simptomele, în cazul minorilor, nu durează, de obicei, mai mult de trei luni de zile, susțin cercetători care au analizat 14 studii internaționale sub autoritatea Institutului de Cercetare pentru Copii Murdoch din Australia.

Ce simptome prezintă copiii infectați cu COVID-19

Datele a peste 19.400 de copii și adolescenți în cazul cărora au fost raportate simptome persistente după infectarea cu COVID-19 arată că minorii se pot confrunta cu dureri de cap, oboseală, insomnie, dificultățile de concentrare și durerile abdominale, însă pentru o perioadă de 3 luni, în cel mai rău caz. Inițial, se considera că minorii sunt mult mai afectați de boală, însă specialiștii precizează că „fiecare organism reacționează diferit”.

Copiii care au suferit de boli cronice la rinichi, boli cardiovasculare și tulburări imunitare, precum și copiii și adolescenții supraponderali prezintă, însă, un risc de 25 de ori mai mare în fața bolii. Acest aspect a fost confirmat și de un studiu anterior, care arată că, în cazul minorilor cu boli precum cele amintite, riscul este de 5, 1% mai mare în fața coronavirusului, spre deosebire de cei fără alte probleme de sănătate, care au prezentat un risc de doar 0,2%.

Tulpina Delta nu afectează evoluția bolii la minori. Închiderea școlilor poate afecta sănătatea copiilor 

Un alt studiu publicat recent de institutul australian a analizat în ce măsură afectează tulpina Delta evoluția bolii în cazul minorilor. Raportul susține că mutația nu a provocat afecțiuni mai grave decât cele dezvoltate ca urmare a infectării cu variantele anterioare ale COVID-19. Mai mult decât atât, majoritatea cazurilor de îmbolnăvire au fost ușoare sau asimptomatice, au precizat specialiștii, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, oamenii de știință au subliniat că Delta este mai contagioasă decât celelalte mutații, iar numărul copiilor care se îmbolnăvesc cu COVID-19 este în creștere.

Institutul Murdoch a mai notat în raport: „Pentru a limita riscul și efectele bolii long-covid la tineri, sunt necesare date suplimentare”. „La momentul actual, există lacune în ceea ce privește numărul cazurilor (n.r. de îmbolnăvire) și a datelor legate de vârsta minorilor”, a declarat medicul și infecționistul Nigel Curtis, unul dintre specialiștii care au realizat meta-studiul amintit.

Cercetătoarea Petra Zimmermann de la Universitatea elvețiană Friborg a mai spus că simptomele de lungă durată ale bolii, în cazul copiilor, sunt dificil de diferențiat de efectele indirecte ale pandemiei. De exemplu -a explicat cercetătoarea - închiderea școlilor poate avea un impact important asupra sănătății, precum și lipsa de exerciții fizice și contactul redus cu prietenii.

Ne puteți urmări și pe Google News