Traficul dinspre Moldova și Ucraina, monitorizat cu ajutorul senzorilor din asfalt

Traficul dinspre Moldova și Ucraina, monitorizat cu ajutorul senzorilor din asfalt Traficul dinspre Moldova și Ucraina, monitorizat cu ajutorul senzorilor din asfalt. Sursă foto: Facebook

Traficul auto dinspre Republica Moldova și Ucraina va fi supravegheată cu ajutorul senzorilor încorporați în asfalt. Această tehnologie reprezintă o premieră pentru județul Galați.

Senzorii vor fi instalați pe drumurile județene din apropierea frontierei cu Republica Moldova pentru ca traficul să fie mai ușor monitorizat. Au fost selectate drumurile din județul Galați pe care circulă un număr semnificativ de mașini din Republica Moldova și Ucraina. Senzorii vor furniza informații despre trafic, iar stațiile meteo incluse în proiect vor oferi avertizări despre vânt, precipitații și polei pe șosea.

Traficul din Galați monitorizat. Pe ce drumuri vor fi instalați senzorii

În județul Galați a fost introdus în premieră un sistem de monitorizare a traficului. Acesta va utiliza senzori încorporați în asfalt pentru a monitoriza fluxul auto dinspre Republica Moldova și Ucraina. Proiectul este unul pilot și va fi implementat pe drumurile județene din zona transfrontalieră, în special pe DJ 242E Băneasa – Roșcani – Oancea și DJ 242D Băneasa – Suceveni – Rogojeni. Aceste două rute sunt extrem de frecventate pentru transportul de mărfuri către și dinspre Republica Moldova.

„Senzorii vor ajuta la monitorizarea volumului de trafic și verificarea tonajului. Iar stațiile meteo vor indica viteza vântului, cantitatea de precipitații și temperatura exterioară, precum și temperatura la nivelul părții carosabile, pentru a putea interveni preventiv în cazul în care sunt condiții de formare a gheții pe partea carosabilă”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, instituția care implementează proiectul.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Sursă foto: Facebook

Ce costuri implică investiția

În plus, acest proiect va include achiziționarea unui utilaj multifuncțional, capabil să efectueze mai multe operațiuni precum tăierea vegetației, spălarea drumurilor și a indicatoarelor rutiere, distribuirea materialului antiderapant și îndepărtarea zăpezii de pe partea carosabilă.

Investiția totală în acest echipament se ridică la aproximativ 1,2 milioane de euro. Finanțarea pentru proiect va proveni din fonduri europene, în cadrul unui program transfrontalier România-Republica Moldova.

Tot mai multe accidente produse de refugiaţi ucraineni

De la debutul războiului, refugiații ucraineni au fost implicați în mai multe accidente rutiere în țara noastră, soldate cu decese și zeci de răniți. Tragediile au avut loc, conform specialiștilor, pe fondul unei stări emoționale acute și din cauza oboselii conducătorilor auto.

Astfel de evenimente rutiere au fost înregistrate în județele Galați, Neamț, Vaslui, Harghita, Satu Mare, Vâlcea și Maramureș.