Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena. Ce nu ai voie să faci pe 21 mai
- Sabina Popescu
- 21 mai 2021, 06:01
Pe data de 21 mai, românii celebrează o sărbătoare importantă - Sfinții Constantin și Elena. Potrivit vorbelor din popor, există o listă de lucruri care nu trebuie făcute în această zi sfântă.
Pe data de 21 mai are loc pomenirea Sfinților Constantin și Elena, cunoscuți pentru acțiunile lor, care au dus la interzicerea jertfelor sângeroase. Sărbătoarea este una importantă pentru români. Datorită Sfinților Constantin și Elena, ziua de duminică a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman. Numele celor doi sfinți sunt purtate de mulți dintre români. Există câteva lucruri care, potrivit tradiției, nu trebuie făcute în această zi.
Cine au fost Sfinții Constantin și Elena
Sfântul Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272 - 22 mai 337),a fost numit împărat după moartea tatălui său, împăratul Constantius Chlorus. Acesta a intrat într-un conflict cu fiul împăratului Maximian, Maxențiu, din cauză că cel din urmă dorea să dețină funcția deja ocupată de Sfântul Constantin.
În preziua luptei de la Pons Milvius (Podul Vulturului), ce a avut loc pe 28 octombrie 312, împăratului Constantin i s-au descoperit, pe cer, o inscripție, precum și o cruce luminoasă. Pe timp de noapte, în vis, împăratul Constantin a avut o viziune divină în care I s-a arătat Domnul Hristos, care l-a sfătuit pe rege să așeze semnul crucii pe toate drapelurile ostașilor săi. Împăratul Constantin a ascultat de sfatul primit și a ieșit învingător din luptă.
În anul 313, în urma unui decret înaintat de împăratul Constantin, prigoana creștinilor avea să se oprească. În imperiu, religia creștină a fost permisă și a devenit religie de stat în timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare (379-395).
Sfântul Constantin a trecut la cele veșnice în anul 337.
Împărăteasa Elena, mama Sfântului Constantin, a descoperit crucea pe care Domnul Iisus Hristos a fost răstignit, pe dealul Golgotei. Împărăteasa a zidit mai multe biserici, printre care se numără Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem și cea din Nazaret.
Ce nu trebuie să faci pe 21 mai
Potrivit unor vorbe din strămoși, pe 21 mai este interzisă munca. În această zi, dacă se lucrează, se consideră că recoltele românilor vor fi mâncate de păsări. De asemenea, se mai spune că păsările își învață puii să zboare de Sfinții Constantin și Elena.
Conform tradiției, în ziua de 21 mai, românii nu au voie să-și lucreze pământurile - nu trebuie să se dea cu sapa și nici nu se plivesc ierburile din grădină. Bătrânii spun că, în caz contrar, păsările vor ataca terenurile persoanelor care își lucrează ogoarele.
Femeile trebuie să dea cu tămâie și să stropească cu aghiasmă casele, astfel încăt duhurile necurate să fie alungate. Țăranii trebuie să facă și ei câteva lucruri pentru a-și feri animalele de rele - ei trebuie să aprindă un foc mare, în jurul căruia să se adune și să treacă prin foc oile astfel încât să nu li se întâmple lucruri rele la stână.
21 mai era ziua în care se semănau meiul, ovăzul și porumbul. Potrivit vorbelor strămoșești, sămânța semănată după ziua de 21 mai se va usca, potrivit dcnews.ro.