Tradiții și obiceiuri de Sfântul Spiridon, prăznuit pe 12 decembrie. Fără treburi gospodărești în această zi sfântă

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Spiridon, prăznuit pe 12 decembrie. Fără treburi gospodărești în această zi sfântă Sfântul Spiridon. Rugăciune de rostit în această zi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe data de 12 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Spiridon, un mare vindecător și făcător de minuni. El este considerat patronul spiritual al cizmarilor, iar în această zi, multe persoane respectă o serie de tradiții și obiceiuri.

Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270, în Cipru, pe vremea când Constantin cel Mare era împărat. El a rămas văduv de tânăr și a decis să ia astfel calea credinței, călugărindu-se. A fost arestat și exilat pe vremea când împărat era Maximian.

Ce nu trebuie să faci de Sfântul Spiridon

Pe data de 12 decembrie, preoții închină slujbe pentru Sfântul Spiridon, iar moaștele sale sunt plimbate, de obicei, în poziție verticală. În această zi, creștinii nu au voie să consume băuturi alcoolice în exces, dar nici să facă munci în gospodărie. Astfel, familia va fi una sănătoasă și bogată și va avea parte de prosperitate și belșug.

În această zi sfântă, gospodinele nu au voie să coase, să spele sau să facă ordine și curățenie în casă. La rândul lor, bărbații nu au voie să înjuge vitele, deoarece superstițioșii spun că vor fi loviți de boli și pagubă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creștinii au dezlegare la ulei, având în vedere că postul se ține cu multă strictețe și cu mâncăruri fără ulei. Ne aflăm încă în Postul Crăciunului, ce se va termina pe data de 24 decembrie, în ajun, potrivit playtech.ro.

Moaștele Sfântului Spiridon se află pe insula Corfu

Făcătorul de minuni a murit în Cipru, în anul 348, și a fost înhumat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda. După 101 ani de la înmormântare, Moaștele sale au fost dezgropate datorită bunei miresme ce ieșea din mormânt. Sfintele Moaște au rămas în biserica din Trimitunda încă 200 de ani după acest eveniment.

La sfârșitul secolului al VII-lea, Moaștele sale au fost mutate la Constantinopol din pricina incursiunilor barbarilor în Cipru. Apoi, sfintele moaște au fost transportate, de către un preot grec, în insula Corfu, acolo unde se află și în zilele noastre. Ea se află la 100 de metri de Mitropolie, unde se găsesc moaștele Sfintei Împărătese Teodora a II-a, prăznuită la 11 februarie.