Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce fac creștinii ortodocși pentru a le merge bine tot anul
- Ramona Rotaru
- 22 aprilie 2023, 22:57
În fiecare an, pe 23 aprilie, creștinii ortodocși îl celebrează pe Sfântul Mucenic Gheorghe. La fel ca orice altă sărbătoare, creștinii respectă o serie de tradiții pentru belșug în casă, sănătate și recolte bogate. În această zi, spiritele malefice sunt alungate din case și gospodării.
Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în jurul anului 280, în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă. El a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian, care a dat poruncă să fie uciși creștinii care nu se leapădă de Hristos. Sfântul Gheorghe și-a mărturisit credința și a fost pedepsit pentru asta. Trupul i-a fost împuns cu o suliță și a fost învârtit pe o roată cu țepi. Cu toate acestea, el a rămas nevătămat.
Sfântul a înviat un om din morți și a scos demonul din altul, evenimente care i-au făcut pe mulți să creadă în Dumnezeu. Printre aceștia s-a numărat și Alexandra, soția împăratului. Sfântul Gheorghe a fost ucis de sabie, iar soția lui Dioclețian a trecut la cele veșnice înainte de a fi torturată de păgâni.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe
Unul dintre obiceiurile pe care românii încă le respectă este legat de împodobirea caselor și a clădirilor din curte. Aceștia folosesc flori și crengi de copaci, simboluri ale renașterii. În Muntenia, casele se împodobesc cu crengi de tufan sau de păr. În Transilvania se agață rugi verzi sau leuștean. În Banat se folosesc frunze de fag sau gorun. Toate aceste plante au rolul de a alunga spiritele rele din gospodării.
Tinerele necăsătorite plantau usturoiul pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe. Acesta era păstrat pentru anul viitor, iar cel din 2022 este consumat acum. Astfel, ele credeau că vor fi înzestrate cu virtute și se vor căsători în cel mai scurt timp.
Femeile căsătorite se ocupă de bunul mers al gospodăriilor. În dimineața zilei în care creștinii îl celebrează pe Sfântul Gheorghe, înainte de răsăritul soarelui, ele mergeau în pădure și culegeau mulgătoare și untul vacii, plante care le puneau în ieslea animalelor. Prin această practică se credea că acestea vor da lapte mai mult și de bună calitate.
Pe 23 aprilie, oamenii se stropesc pe ei și animalele pentru a se feri de urmele lăsate de spiritele malefice, de vrăji și de energia negativă. Spiritele rele sunt alungate și cu ajutorul focului, făcut în curtea bisericii sau pe câmp.
Tradiția spune că nimeni nu are voie să doarmă în ziua Sfântului Gheorghe. Dacă această interdicție este încălcată, persoana în cauză va fi somnoroasă tot anul, potrivit dcnews.ro.