Unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult creștine din lume, rămas intact după cutremurele devastatoare din Turcia

Unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult creștine din lume, rămas intact după cutremurele devastatoare din Turcia Sursa: Arhiva EVZ

Unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult creștine din lume, biserica rupestră Saint Pierre, săpată în Antakya (Antiohia) în munte, a rămas aproape intactă în urma cutremurelor din Turcia.

Aceasta este prima biserică rupestră din lume din Hatay și a fost ridicată în slujba Sfântului Petru. Peștera, sculptată în partea laterală a muntelui Staurin din regiunea Antakya, se spune că a fost folosită chiar de primii creștini.

Biserica rupestră Saint Pierre a rămas intactă în urma cutremurelor

Doar zidul de sprijin al bisericii istorice, construit recent, a fost ușor afectat. În 1963, Papa Paul al VI-lea a declarat biserica rupestră loc de pelerinaj. Lăcașul și împrejurimile sale au avut un rol esențial în primele zile ale creștinismului și în răspândirea acestei credințe.

În schimb, multe locuri sfinte au fost puternic afectate în urma seismelor din 6 februarie. Prima moschee din Anatolia, moscheea Habib-i Neccar, și biserica ortodoxă Antioch (Antakya), care datează din secolul I d.Hr., s-au prăbușit aproape complet. În Antakya locuiesc diverse grupuri minoritare, precum creștinii ortodocși sirieni, catolicii sirieni și armenii, potrivit Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Moscheea Nouă din Malatya s-a prăbușit aproape complet. Aceasta data din secolul XVII, Moscheea Nouă din Malatya a trecut prin mai multe cutremure și a fost avariată la seismul din 1894 și la cel din 1964.

Și Moscheea Șirvani din Gaziantep a fost puternic avariată. Moscheea Șirvani datează din secolul XVII, fiind unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din oraș. În urma seismului, zidurile estice și cupola clădirii s-au prăbușit parțial.

Mai mult, Catedrala Buna Vestire din orașul aflat pe malul Mării Mediterane, în provincia Hatay, a fost construită în 1871, de Ordinul Carmelit. Distrugerea aproape completă a clădirii a fost anunțată de vicarul Anatoliei și președintele organizației Caritas Turcia, potrivit Libertatea.

Cutremurele au pus la pământ mai multe clădiri

Cutremurele cu magnitudinea 7,7 și 7,6 au lovit alte 10 provincii - Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye și Sanliurfa.  Mai multe țări din regiune, printre care Siria și Liban, au resimțit, de asemenea, cutremurele care s-au produs în mai puțin de zece ore.