Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce obișnuiesc credincioșii să dea de pomană în această zi

Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce obișnuiesc credincioșii să dea de pomană în această zi Sfânta Parascheva. Sursa: Pelerinaj.ro

Credincioșii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Parascheva în fiecare an, pe 14 octombrie, astfel că mii de pelerini s-au adunat deja pentru a se închine la moaştele sale, racla fiind depusă în baldachinul amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei.

De altfel, până pe data de 15 octombrie, peste 300.000 de pelerini sunt așteptați să participe la slujbele religioase prilejuite de hramul Sfintei Parascheva.

Tradiții și obiceiuri în ziua prăznuirii Sfintei Parascheva

Pe 14 octombrie, creștinii ortodocși care păstrează tradițiile obișnuiescă să nu lucreze, fiind o zi de odihnă, gospodinele neavând voie să gătească sau să facă diferite treburi casnice. Conform tradiției, gospodinele care nu respectă acest obicei vor avea dureri de cap sau de ochi.

Potrivit credinţelor populare, fetele care cos și spală în această zi rămân nemăritate. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii pentru belşug.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă asta, de sărbătoarea Sfintei Parascheva credincioșii obișnuiesc să dea de pomană must, vin nou, pâine și lipii. În această zi nu se dau de pomană fructele marcate cu cruce, așa cum sunt nucile, castraveții sau pepenele roșu.

Tot pe 14 octombrie, femeile care urmează să nască prunci trebuie să împartă din mâncarea lor cu copiii sărmani. Astfel, Sfânta Parascheva le va ocroti încă la nașterea copilului, care va fi ușoară și cu mai puține dureri, conform Doctorul Zilei.

Alte tradiții și obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea. Dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarnă se va lăsă curând.

De Sfânta Parascheva încep pregătirile pentru iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace şi pături. La ţară, bătrânii nu făceau nici focul de Sfânta Parascheva pentru a nu atrage nenorocul asupra casei. Pe lângă asta, de sărbătoarea Sfintei Parascheva credincioșii obișnuiescă să dea de pomană must, vin nou, pâine și lipii.

Sfânta Cuvioasă Parascheva alină suferinţa şi îi izbăveşte pe cei deznădăjduiţi. Ascultă rugăciunile preoților cucernici, se roagă Maicii Domnului pentru fecioare, povățuiește văduvele, ajută pe străini, mângâie pe cei prigoniți, vindecă bolile trupești, sprijină pe cei bătrâni și miluiește pe cei săraci.