Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce simbolizează salcia pentru creștini și legendele din jurul ei

Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce simbolizează salcia pentru creștini și legendele din jurul eiSursa foto: Olena Ruban | Dreamstime.com

În Duminica Floriilor, creștinii ortodocși duc la biserică ramuri de salcie. Acestea sunt binecuvântate de preoți și creștinii le duc în casele lor. Potrivit tradiției, ramurile sunt așezate la icoană sau la fereastră. Ce simbolizează salcia și legendele din jurul ei.

Salcia ne aduce aminte de drumul pe care Iisus l-a făcut cu crucea pe umeri. Una dintre legendele din jurul acestui copac spune că, fără putere și plin de sânge, Mântuitorul s-a prăbușit la pământ, lângă trunchiul unei salcii. Acesta a încercat să se ridice, însă fără nu a reușit. Atunci, copacul și-a aplecat ramurile până la pământ pentru a-l ajuta să își continue drumul.

În Duminica Floriilor, credincioșii duc la biserică ramuri de salcie, iar apoi, după ce sunt sfințite, le așează la icoane sau la ferestrele caselor. Potrivit legendelor, această tradiție este mărturia vie a legăturii dintre divinitate și oameni.

Legendele din jurul salciei. De ce o duc credincioșii la biserică de Florii

În jurul salciei sunt multe legende. Una dintre ele ne-o prezintă pe Fecioara Maria, care a plecat să își vadă fiul răstignit. Când a ajuns la o apă curgătoare, s-a rugat de plante să o ajute să treacă pe malul celălalt. O salcie a fost cea care s-a îndurat de lacrimile Maicii. Și-a aplecat crengile deasupra apei pentru ca ea să poată trece. În semn de mulțumire, aceasta ar fi hotărât ca ramurile de salcie să fie duse la biserică, în ziua de Florii, an de an.

O altă legendă spune că salcia era cândva un copac înalt și mândru, a cărui ramuri erau îndreptate spre cer. După ce Pilat a poruncit soldaților romani să îl chinuie pe Hristos, aceștia au intrat într-o grădină și au tăiat nuiele de salcie. I-au smuls haina lui Iisus, l-au legat cu frânghii de copac și au început să îl lovească cu nuielele până când sângele a început să curgă din răni. Salcia, martoră a acestei scene, s-a rușinat că ramurile sale au fost folosite pentru chinuirea Mântuitorului așa că le-a îndoit spre pământ. După acea întâmplare, cel mai falnic copac s-a transformat într-o salcie plângătoare.

Preoții spun că ramurile de salcie binecuvântate în Duminica Floriilor trebuie ținute cât mai mult timp în casele creștinilor. Atunci când se usucă, cel mai potrivit ar fi ca ele să fie arse. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci ele trebuie îngropate pentru a se reîntoarce în natură. Apicultorii folosesc salcia pentru a înconjura stupii de albine, iar agricultorii îngroapă ramurile în brazdă, pentru a avea o recoltă bogată. Bătrânii puneau mâțișorii și la fântâni, pentru a avea apă proaspătă și bună de băut, potrivit TVR.