Trădarea de patrie din Parlament. Funcționarul care transmitea informații rușilor, trimis în judecată. Video
- Viorica Gheorghe
- 12 noiembrie 2024, 11:04
Republica Moldova. Procurorii au trimis în judecată dosarul funcționarilor din secretariatul Parlamentului și Poliția de Frontieră, reținuți pentru trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Cei doi sunt învinuiți că au transmis constant serviciilor secrete ruse informații secrete, în schimbul unor recompense materiale.
Trădarea de patrie a șefului Direcției juridice a Parlamentului
Șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, cu acces la secretul de stat, a fost reținut în flagrant. Se întâmpla în timpul unei întâlniri conspirative. Ofițerii i-au pus cătușele în momentul în care primea de la asistentul angajatului militar al ambasadei Federației Ruse 500 de dolari. De la domiciliul acestuia au fost ridicați alți 1000 de dolari.
Conform acuzatorilor, Creangă avut o serie de întrevederi la Chișinău cu angajatul ambasadei. Funcționarul i-ar fi comunicat informații secretă, în schimbul unor recompense materiale.
Conform Codului penal, trădarea de patrie comisă în aceste împrejurări se pedepsește cu închisoarea de la 15 la 20 de ani.
Ofițerul de frontieră: trădare de patrie și complot împreună cu soția
În ceea ce-l privește pe ofițerul Poliției de Frontieră de la Aeroportul din Chișinău, acesta a avut și el o serie de întrevederi conspirative. Întâlnirile aveau un caracter regulat, cu unul și același angajat al ambasadei Rusiei.
„Stabilirea legăturii dintre cei doi și întâlnirile lor regulate au fost precedate, în 2023, de întrevederea soției polițistului de frontieră cu angajatul ambasadei, care i-ar fi transmis o cartelă telefonică primită de la diplomat, pentru comunicarea exclusivă și cifrată dintre polițistul de frontieră și diplomat. Prin urmare, soția acestuia este și ea trimisă pe banca acuzaților de procurorii PCCOCS, pentru contribuirea la comiterea infracțiunii de complot împotriva Moldovei de către angajatul suspendat al Poliției de Frontieră, care se pedepsește cu închisoare pe un termen de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani”, explică PCCOCS.
Ce informații secrete transmiteau cei trei rușilor
Informațiile furnizate ilegal de cei trei învinuiți de trădare de patrie și complot vizau:
- măsuri de consolidare a apărării militare a Moldovei; - colaborarea Moldovei pe segmentul de securitate cu alte state, precum și activitatea instituțiilor naționale în acest domeniu; - situația care vizează partea stângă a Nistrului; - proiectul Strategiei de Apărare Națională a Moldovei pentru 2024-2034; - dezavantajele pentru Rusia ale modificărilor legislative care vizau referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană; - totalizarea acțiunilor care vizează Parlamentul Moldovei în raport cu Raportul Comisiei Uniunii Europene, privind extinderea UE.