Toxiinfecția alimentară la copii. Cum o tratăm acasă și când este necesar să mergem la medic

Toxiinfecția alimentară la copii. Cum o tratăm acasă și când este necesar să mergem la medic Toxiinfecție alimentară. Sursa foto: 144462409 © Александр Марко | Dreamstime.com

Toxiinfecția alimentară apare atunci când consumăm alimente alterate sau de la apa contaminată cu anumite bacterii sau substanțe chimice. Cel mai adesea ne confruntăm cu această problemă în sezonul estival, în perioada vacanțelor. Copii sunt predispuși, iar situația poate deveni extrem de neplăcută dacă nu intervenim la timp. Toxiinfecția alimentară se poate trata și acasă, însă, în unele cazuri, este nevoie să mergem la doctor.

Vacanțele pot veni la pachet și cu toxiinfecție alimentară, mai ales atunci când vorbim de copii. Nu trebuie să ne îngrijorăm în aceste situații, ci mai degrabă să intervenim la timp. Micuțul poate depăși acest episod mai puțin plăcut în aproximativ o săptămână, dacă nu apar complicații. Indicat este să mergem la medic atunci când apar primele simptome, însă toxiinfecția alimentară se poate trata și acasă.

Simptomele apar la câteva ore după consumul alimentelor alterate sau contaminate, însă pot apărea și a doua zi. Principalele simptome sunt:

  • stare de rău/greață;
  • diaree;
  • stări de vomă;
  • crampe abdominale;
  • dureri de cap și/sau frisoane;
  • febră.

Sursa foto: 98810315 © Katie Nesling | Dreamstime.com

Cum tratăm acasă toxiinfecția alimentară și când trebuie să mergem la medic

Toxiinfecția alimentară nu este o boală gravă dacă acționăm la timp. Atunci când nu vorbim de simptome grave, cum ar fi febra, deshidratarea sau lipsa poftei de mâncare, putem trata copilul acasă. Este indicat să ținem micuțul izolat de colectivitate, pentru a-i proteja pe cei din jur.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tratamentul va fi unul specific, în funcție de simptome. Spre exemplu, dacă copilul are diaree, în alimentația lui trebuie să fie orez, banane și pâine prăjită. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că este hidratat. În farmacii găsim săruri speciale de rehidratare și probiotice pentru repopularea florei intestinale. Cu puțin ajutor, copilul va depăși acest episod neplăcut în aproximativ o săptămână. Ceaiul de mentă este recomandat în astfel de situații, el calmând durerile și combătând diareea.

În cazul în care micuțul face febră, aceasta trebuie redusă cu antitermice, cum ar fi paracetamolul. Ibuprofenul nu este recomandat în cazul toxiinfecției alimentare, având efectele adverse asupra sistemului digestiv.

Crampele abdominale pot fi tratate cu medicamentație antispastică, recomandată de medic în funcție de vârsta copilului. Specialistul va ține cont și de beneficiile sau riscurile tratamentului.

Chiar dacă nu vorbim despre simptome grave, este indicat să mergem la medic în special în cazul sugarilor sau a copiilor mici. Tratamentul administrat de specialist poate fi urmat și acasă, iar acest lucru previne apariția complicațiilor majore. Toxiinfecția alimentară poate duce la decesul copilului.

Mergeți de urgență la medic dacă copilul are simptome severe, cum ar fi: sânge în scaun, febră peste 38 grade Celsius, vărsături frecvente sau dureri abdominale care persistă și după scaun.

După ce a trecut procesul de vindecare, aproximativ o săptămână, organismul copilului are nevoie de atenție. Este recomandată administrarea de probiotice, însă trebuie acordată o atenție sporită și alimentației, eliminându-le pe cele care ar putea irita mucoasa intestinală, notează farmaciiledona.ro.

Cele mai frecvente alimente asociate toxiinfecției alimentare

Contaminarea cu germeni în cazul alimentelor apare de cele mai multe ori atunci când acestea nu sunt gătite adecvat sau nu sunt păstrate corespunzător. Cele mai frecvente alimente asociate cu toxiinfecția alimentară sunt:

  • carnea de pui, curcan, vită sau porc crudă ori pregătită insuficient;
  • fructele și legumele proaspete, nespălate;
  • germenii de grâu;
  • laptele crud (nepasteurizat), produse lactate care conțin lapte crud, înghețată și iaurt;
  • ouă nefierte;
  • fructe de mare și crustacee crude;
  • făină brută (inclusiv aluatul);
  • condimente.