Totul despre tradiția cu Sorcova! Superstiția pe care nu o știai! Îți poate aduce ghinion
- Emma Cristescu
- 1 ianuarie 2022, 06:29
Micuții, dar și cei mari, merg cu Sorcova în prima zi a noului an. Colindătorii primesc dulciuri, fructe, covrigi sau bani. Află care este adevărata tradiție! Dacă sorcovești persoana nepotrivită vei avea ghinion tot anul!
Revelionul vine la pachet cu o serie de tradiții: Sorcova, Pluguşorul, umblatul cu Capra sau cu Ursul. Acestea îți aduc iubire și noroc anul viitor, iar persoanele care nu primesc colindătorii vor avea parte de ghinion.
Colindătorii merg cu Sorcova pe 1 ianuarie. Magazinele au profitat la maxim de această tradiție, iar sorcovitul a devenit o adevărată afacere. În trecut, copiii mergeam la colindat doar cu un băț pe care îl colorau.
Numele de „Sorcovă” îşi are originea în cuvântul bulgăresc „surov” (verde fraged), care desemnează ramura îmbobocită. Colindătorii îndreaptă sorcova spre omul la care intră în casă, iar acesta va avea un an de succes.
Această tradiție a apărut în anul 46 î. Hr, când Anul Nou începea la 1 martie. Tinerii mergeau la casele oamenilor cu ramuri de măslin, simbolul păcii, sau cu lauri, simbolul onoarei. Colindătorii au evoluat și au început să vină cu ramuri înmugurite de măr, care se puneau în apă în noaptea Sfântului Andrei şi care, până în ziua de Sfântul Vasile când se pleca la colindat, erau pline cu flori.
Atenție pe cine sorcovești!
O superstiție spune că trebuie să meargă cu Sorcova doar copiii, fiind inocenți și blânzi. Persoana care te sorcovește trebuie să fie băiat, se îndeplinesc dorințele mai repede. O altă tradiție spune că sorcova făcută în casa are puteri magice sau că oamenii care nu primesc colindătorii vor avea ghinion tot anul. Persoanele care nu oferă fructe și covrigi tinerilor vor avea parte de mult rău.
Ce versuri trebuie să rostești când mergi la colindat?
Sorcova, vesela,
Să trăiți, să-mbătrâniți,
Ca un măr, ca un păr,
Ca un fir de trandafir,
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata,
Tare ca fierul,
Iute ca oțelul.
La anul și la mulți ani!
Altă variantă:
Sorcova, vesela,
Să trăiți, să-mbătrâniți,
Ca un măr, ca un păr
Ca un fir de trandafir.
Ca merii, ca perii,
În mijlocul verii;
Ca vița de vie
La Sfântă Mărie
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata
Tare ca fierul
Iute ca oțelul.
Vacile lăptoase,
Oile lânoase,
Porcii unsuroși
Copii sănătoși
Câte cuie sunt pe casă
Atâția galbeni pe masă.
La anul și la mulți ani!
Să trăiți să ne dați bani, potrivit romaniatv.ro