Totul despre tichetele cadou de Paște. Plafonul s-a dublat atât pentru salariați, cât și pentru copiii acestora

Totul despre tichetele cadou de Paște. Plafonul s-a dublat atât pentru salariați, cât și pentru copiii acestora Sursa foto: 72227778 © Gpointstudio | Dreamstime.com

Vești bune pentru salariați, însă și pentru angajatori. Din acest an, plafonul pentru tichetele cadou oferite cu ocazia sărbătorilor pascale va fi mai mare. Vorbim despre 300 de lei, față de 150 de lei cât s-a oferit în 2021. Pentru acești bani nu se plătește impozit pe venit. Plafonul este valabil atât pentru tichetele acordate salariaților, cât și pentru cele acordate copiilor acestora.

Plafonul pentru cadourile acordate salariaților cu ocazia sărbătorilor religioase importante a fost majorat. Potrivit Codului Fiscal, tichetele oferite cadou de angajator cu valoare de până în 300 de lei nu sunt supuse plății impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii.

Noua prevedere este valabilă atât pentru voucherele acordate salariaților de Paște, Crăciun sau cu ocazia altor sărbători similare altor culte religioase. De asemenea, plafonul a fost mărit și în cazul tichetelor acordate cu alte ocazii, cum ar fi Ziua Femeii (8 martie) pentru salariate sau Ziua Copilului (1 iunie) pentru cele oferite copiilor salariaților.

Codul Fiscal prevede că angajatorii care dispun de fonduri suficiente pot oferi tichete cadou cu valoare maximă de 300 de lei fiecărui angajat și în cuantum de 300 lei pentru fiecare copil al salariaților, fără a plăti impozite la stat pentru ele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cuantumul de 300 de lei reprezintă plafonul maxim netaxabil, însă angajatorii pot oferi tichete cu valoare mai mică sau mai mare. În cazul cadourilor care depășesc această valoare, angajatorul trebuie să plătească impozitul și contribuții pentru valoarea care depășește 300 lei. De asemenea, angajatorul are dreptul să decidă dacă oferă tichete cadou doar salariaților, doar copiilor salariaților sau ambelor categorii.

Tichetele cadou. Ce măsuri trebuie să ia angajatorul pentru a nu face discriminări

Codul Fiscal a luat în calcul și cazul în care doi părinți sunt salariați ai aceluiași angajator. În acest caz, copilul trebuie să primească tichetele cadou aferente fiecărui părinte, nefiind prevăzută nicio excepție. Dacă angajatorul decide să ofere tichetele cadou atât salariaților cât și copiilor, în cazul unei familii cu un copil ai cărui părinți sunt angajați în aceeași companie, trebuie să plătească suma de 900 lei în tichete cadou, acționând legal. În cazul în care refuză să ofere tichetele pentru ambii părinți, poate fi acuzat de discriminare.

Pentru a evita orice neplăcere cu privire la acordarea tichetelor cadou, cum ar fi de exemplu diferențierea angajaților care au copii față de cei care nu sunt încă părinți, angajatorul trebuie să stabilească modalitatea de acordare a beneficiilor extrasalariale. Aceasta trebuie trecută în regulamentul intern, document ce trebuie lua la cunoștință de fiecare angajat.

Reamintim că tichetele cadou pot fi acordate și salariaților care au funcția de bază la altă firmă, singurele excepții de dublă acordare fac referire la tichetele de masă și la cele culturale, notează avocatnet.ro.