Totul despre kiteboarding, cel mai actual sport nautic. Intre pasiune și un stil de viață
- Emma Cristescu
- 11 septembrie 2021, 19:57
Kiteboarding-ul este unul din cele mai complexe sporturi nautice, iar popularitatea acestuia crește de la an la an. Acest sport este considerat unul extrem și este potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulții dornici de aventură și adrenalina. Kiteboarding-ul se practică în zilele cu vânt la mare, la ocean sau pe lacul din fața casei tale.
Sporturile nautice sunt iubite de oamenii din toată lumea. Un alt sport devine din ce în ce mai popular în România, kiteboarding-ul. Iubitorii de adrenalină și sporturi extreme se pot bucura de o nouă activitate la Marea Neagră și nu numai.
Ce este kiteboarding-ul?
Kiteboarding sau Kitesurfing este un sport de apă care îmbină wakeboarding-ul, windsurfing-ul, parapanta și gimnastica într-un sport atrăgător și extrem. Acesta a apărut undeva prin anii '90 ca rezultat al dorinței windsurferilor de a avea libertate de mișcare, dar și pentru a atinge viteze mai mari.Descoperirea a fost făcută de George Pocock care a modificat un zmeu obișnuit și l-a folosit în scopuri practice.
Kiteboarding-ul necesită o locație cu apă din belșug și un vânt destul de puternic pentru a ridica zmeul. Un avantaj este că poate să fie practicat la orice vârstă, iar echipamentul este unul cât se poate de ușor. Poți să te dai cu kite-ul la mare, la ocean, pe lac, ba chiar și pe zăpadă.
Kiteboarding-ul în România
Pe litoralul românesc, acest sport a luat amploare în ultimii an. Persoanele dornice de adrenalină pot învăța să se bucure de această distracție după aproximativ 10 ședințe. La Marea Neagră sunt foarte mulți instructori care predau acest sport, dar și foarte multe spot-uri de kite pentru avansați. În anul 2006 peste 200.000 de persoane practicau acest sport nautic în toată lumea, iar numărul pasionaților creștea inclusiv în țara noastră. O ședință în România costă aproximativ 60 de euro, iar echipamentul poate duce și la 2000 de euro.
Unul din cei mai vechi instructori români de kiteboarding este Ghiojan Ciprian. Acesta predă la Marea Neagră de mai bine de 12 ani. El dorește să promoveze acest sport pe apă, dar și pe zăpadă. Acum un an a organizat prima ediție a concursului pe zăpadă Wolf Pack Winter Challenge.
Echipamentul de care ai nevoie pentru a practica kiteboarding
Zmeele conțin tuburi gonflabile . Acestea ajută la menținerea formei și permit, de asemenea, zmeului să plutească și să fie relansat din apă. Zmeul se alege în funcție de viteza vântului, acestea sunt de mai multe mărimi: 10m,12m,14m,15m,18m. Un alt element de care ai nevoie este placa, cu cât persoana este mai avansată, cu atât poate să folosească o placă mai îngustă.
Beneficii în ceea ce privește sănătatea
Kiteboarding-ul are foarte multe beneficii. O persoană care practică acest sport nautic își folosește tot corpul, picioarele sunt utilizate pentru a controla placa, în timp ce abdomenul și mâinile sunt folosite pentru a controla și direcționa zmeul.