Toţi şefii Loteriei Române din 2004-2015 vor fi audiaţi în dosarul jocurilor de noroc fără licențe. 6.200 de "păcănele", sub sechetru

Toţi şefii Loteriei Române din 2004-2015 vor fi audiaţi în dosarul jocurilor de noroc fără licențe. 6.200 de "păcănele", sub sechetru

Toţi şefii Loteriei Române din 2004-2015, angajaţi şi foşti angajaţi din Ministerul Finanţelor vor fi audiaţi în dosarul privind desfăşurarea fără licenţă a jocurilor de noroc de tip slot-machine. Procurorii au pus sechestru pe cele peste 6.200 de aparate.

Liliana Mincă, fost șef al Loteriei Române, a declarat, vineri, pentru B1 TV că documentul care a făcut obiectul audierilor a fost semnat de Nicolae Cristea, precizând că în timpul mandatului său a fost desecretizat acel contract.

'”Cred că sunt singurul director, fost președinte de companie care răspunde tuturor întrebărilor dumneavoastră. Mai mult decât atât, trebuie să înțelegeți că acest contract a fost semnat de Nicolae Cristea. Contractul a făcut obiectul audierilor statului. S-a discutat în organul colectivului de conducere și s-a convenit la momentul respectiv să renegociem anumite clauze contractuale. Pe mandatul meu am desecretizat acel contract. Întreg raportul a fost trimis la DNA. Se discuta la momentul respectiv despre taxa de licențiere. Știți foarte bine că evaziune fiscală se face la greu în domeniul jocurilor de noroc”, a declarat Liliana Mincă, fost șef Loteria Română.

Procurorii au blocat conturile Loteriei

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, procurorii au blocat conturile Loteriei Române pentru lipsa unei licențe pentru veniturile provenite din jocurile de noroc, precum și pentru încasări ilegale de peste 130 de milioane de euro. Prejudiciul estimat este la peste 100 de milioane de euro.

Potrivit investigației penale, Loteria a făcut bani din aparate electronice de tip “slot machine”, cunoscute publicului larg drept “păcănele”, fără să aibă licență.

În plus, anchetatorii vor să recupereze alte 130 de milioane de euro de la Loterie și  alte trei companii care sunt urmărite în același dosar, Lotrom, Intracom și Intralot, pentru veniturile încasate ilegal după 2009, când o ordonanță de urgență a schimbat regulile pe piața jocurilor de noroc.

”Chiar de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, exista obligația Loteriei de a solicita autorizarea anuală a fiecărui aparat în parte (8.000 de lei/an) și licențierea jocului de noroc ( 25.000 de lei/an)”, susțin procurorii.

Ancheta a fost începută de polițiștii antifraudă în 2010 și preluată în acest an de procurorii de la Curtea de Apel București. Afacerea cu “păcănele” s-a bazat pe un contract secret, încheiat, în 2003, între Loterie și cele trei firme private.  

  • Compania Lotrom a fost înființată în anul 2000 de două companii conectate la un miliardar grec, Kokkalis Sokratis. Mai apoi au intrat în afacere și companii offshore legate de George Copos, eliberat marți din închisoare după ce a fost condamnat anul trecut pentru o altă afacere penală cu Loteria Română.