Toți românii care stau la bloc trebuie să știe asta. Este strict interzis

Bloc. Sursa: Pixabay

Românii care stau la bloc trebuie să țină cont de anumite reguli pentru a nu se alege cu amendă. Legislația este foarte clară, iar aceștia nu au voie să facă asta fără să primească acceptul autorităților.

Românii nu pot să monteze camere de supraveghere sau să filmeze în orice zonă a blocului în care stau. Dacă fac asta, ei riscă amenzi uriașe. Chiar dacă ele se găsesc pe străzi, pe autostrăzi, în parcuri, în mijloacele de transport în comun, în centrele comerciale, în interiorul precum și în exteriorul clădirilor, există și locuri în care acestea sunt strict interzise.

Camerele de supraveghere se pot monta pentru următoarele motive:

Protejarea clădirilor, instalațiilor și/sau a persoanelor; Siguranța spațiilor publice; Identificarea, protecția și eliminarea infracțiunilor; Dovezi în instanță.

Cei care stau la bloc nu pot monta o cameră de supraveghere fără să primească acceptul autorităților. Ele sunt interzise în situațiile în care contribuie la recunoașterea celor care sună la interfon sau sonerie, filmează spațiile comune, capturează imagini cu priveliștea de la balcon.

Sursa foto: arhiva EVZ

Unde sunt permise camerele de supraveghere la bloc:

intrarea în bloc; liftul și intrarea în acesta; casieria de la asociație

Cu toate că legislația nu interzice montarea și utilizarea lor pe fiecare etaj al clădirii, autoritățile nu recomandă acest lucru și îi roagă pe cei care vor să își spună camere de supravhegere să ceară acceptul vecinilor. Filmările se pot păstra cel mult 30 de zile, potrivit Playtech.

Amenzi pentru cei care stau la bloc

Românii care stau la bloc riscă amenzi mari și dacă încep să își amenajeze grădina din fața blocului fără să aibă autorizație de la primărie. Cei care nu respectă prevederile legale se pot alege cu o sancțiune de până la 2.500 de lei.

Ei nu mai au voie nici să culeagă de pe domeniul public plantele medicinale, fructele și iarba de gazon, nici să practice jocuri sportive pe spațiile verzi, să agațe anunțuri sau indicatoare de arbori ori să culeagă arborii doborâţi în urma unor fenomene naturale sau arbori care au fost tăiaţi, scoşi din rădăcini în cadrul unor lucrări specifice, fără aprobarea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei.