Șoferii pot primi amenzi uriașe din cauza unei reguli mai puțin cunoscute. La ce se referă reglementările din Codul Rutier

Șoferii pot primi amenzi uriașe din cauza unei reguli mai puțin cunoscute. La ce se referă reglementările din Codul Rutier Sursă foto: dreamstime.com

Peste o treime dintre șoferi nu cunosc o regulă a Codului rutier care ar putea să le aducă amenzi uriaşe. Reglementările se referă la transportul animalelor de companie pe drumurile publice.

Reglementările se referă la transportul animalelor de companie pe drumurile publice. În conformitate cu Regula 57 din Codul rutier, toți câinii trebuie să fie ținuți într-un vehicul folosind un ham, un transportator pentru animale de companie, o cușcă pentru câini sau un dispozitiv de protecție pentru câini.

Despre toate aceste reguli, puțini șoferi știu şi se pot alege cu amenzi uriașe

Potrivit unui sondaj printre britanicii care susțin că sunt la curent cu cerințele Codului Rutier, doar 56% dintre aceștia știau prevederea. Nerespectarea acestei prevederi poate aduce o amendă chiar și de 5.000 de lire.

„Atunci când vă aflați într-un vehicul, asigurați-vă că câinii sau alte animale sunt ținute în mod corespunzător, astfel încât să nu vă distragă atenția în timp ce conduceți sau să nu vă rănească, sau să se rănească singuri, la o frână bruscă” prevede Codul Rutier

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care un șofer provoacă un accident pentru că este distras de câinele din mașină, atunci ar putea fi amendat cu 5.000 de lire sterline pentru conducere neglijentă.

Sondajul, realizat ca parte a studiului Canine Car Report, a constatat că aproape un sfert dintre șoferii cu câini nu își țin cățelul într-un ham sau într-o cușcă. De asemenea, s-a constatat că 34% dintre conducătorii auto din Marea Britanie care dețin câini nu au habar despre această regulă.

Majoritatea șoferilor au recunoscut, de asemenea, că nici nu ştiu dacă sunt asigurați

Și în plus, 62% dintre șoferi au recunoscut că fie nu sunt acoperiți corespunzător de furnizorul lor de asigurări, fie nici măcar nu au știut dacă sunt asigurați.

„Realitatea este că, dacă aveți un accident sau dacă trebuie să frânați brusc și câinele nu este ținut în mod corespunzător, atunci câinele dumneavoastră va acționa ca un proiectil, ceea ce ar putea duce la un scenariu oribil, provocând chiar și decese. Înțelegem reglementările de siguranță privind așezarea corespunzătoare a unui copil într-o mașină; trebuie să înțelegem că același lucru este valabil și pentru câini” a declarat Adam Spivey, director și maestru dresor la Southend Dog Training.

În cel mai rău caz, „trebuie să folosiți cel puțin o fixare foarte sigură a centurii de siguranță pentru câinele dumneavoastră” a declarat Erin Baker, director editorial de la Auto Trader.

De ce este periculos să laşi câinele liber în mașină

„Știm că, pentru mulți dintre noi, prietenii cu patru picioare sunt parte integrantă a vieții de zi cu zi, motiv pentru care mulți doresc să îi ia cu ei oriunde mergem. Dar este atât de important ca șoferii care își iau câinii în mașină să fie conștienți de cerințele Codului Rutier pentru a-și ține în mod corespunzător animalele de companie în mașină.

Deoarece câinii noștri pot fi ușor distrași de lucrurile care se întâmplă în afara mașinii, reacțiile lor ar putea duce la distragerea atenției șoferului, ceea ce poate provoca accidente rutiere. Acest lucru nu numai că vă pune animalul de companie în pericol, ci și pe dumneavoastră, vehiculul dumneavoastră și pe ceilalți participanți la trafic” a adăugat Baker, potrivit Mirror.

Codul Rutier românesc prevede sancțiuni între 9 și 20 de puncte amendă în cazul transportului pe scaunul din față a animalelor de companie și a copiilor mai mici de 1.20 m. Un punct amendă este 145 de lei, ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 1305 lei și 2.900 de lei.