Codul Rutier. Amenzi mari pentru șoferii care nu respectă o regulă banală

Codul Rutier. Amenzi mari pentru șoferii care nu respectă o regulă banală Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Conducătorii auto care nu respectă o regulă banală din Codul Rutier pot primi amenzi usturătoare. Aceasta nu ar trebui însă să fie ignorată, deoarece poate crea probleme serioase în trafic.

Șoferii care nu își curăță corespunzător geamurile mașinii riscă să scoată bani mulți din buzunare. Dacă acestea sunt pline de praf sau de noroi pot reduce mult vizibilitatea în trafic.

Amenzi mari

Un act normativ, care a intrat în vigoare anul trecut, prevede amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. „Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului contitue contravenție și se sancționeacă cu o amendă de la șase la opt puncte“, se arată în actul normativ.

Legea nu explică exact ce înseamnă geamuri murdare, iar polițiștii sunt cei care decid dacă praful de pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale a estompat sau nu vizibilitatea în trafic, potrivit avocatnet.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sancțiuni pentru șoferii agresivi

Același act normativ a introdus și amenzi pentru șoferii care au un comportament agresiv în trafic. Acestea pot ajunge până la 1.160 de lei. Potrivit noii legii, se consideră comportament agresiv în trafic:

deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;

întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;

circulația la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de

deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;

folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;

conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.