ANSPDCP nu interzice amplasarea camerelor de supraveghere chiar şi pe fiecare etaj, dar nici nu o recomandă deoarece există riscul de a se intra nejustificat în viaţa privată a celor care locuiesc în blocul respectiv.

În ceea ce priveşte instalarea camerelor video în spaţiile de parcare, ANSPDCP a spus că „sistemele trebuie amplasate în aşa fel încât să evite să suprindă activitatea din spaţiile publice precum trotuarul şi partea carosabilă, pentru că asociaţia de proprietari nu are dreptul să amplaseze sisteme de supraveghere video care să filmeze pe domeniul public”.

Un pas spre amestecul în viaţa privată a proprietarilor

Este foarte important pentru Asociațiile de Proprietari să fie atente la ce date prelucrează și la necesitatea prelucrării datelor de pe camere, deoarece există riscul de a merge prea departe cu gradul de amestec în viața privată a celor ce locuiesc sau intră într-o scară, ceea ce ar duce la o încălcare a legislației relevante (în principal, Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR).

Ce trebuie să ştie Asociaţiile de Proprietari

1. Primul lucru ce trebuie menționat, expres, este că asociația de proprietari ce instalează camere la bloc, pentru a surprinde activitatea din casa scărilor, este operator de date personale. Așadar, trebuie să respecte legislația relevantă în domeniu. Pentru a înțelege mai bine impactul instalării și folosirii unor camere de filmat la bloc, trebuie precizat că ele pot să surprindă destul de multe informații legate de viața privată a unui locatar (de exemplu, când pleacă și se întoarce de la muncă cineva, cine vizitează pe cineva etc.).

2. Orice instalare și folosire a unei camere de filmat trebuie să fie justificată obiectiv – să fie necesară și proporțională cu scopul urmărit. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, temeiul de prelucrare a datelor, într-o asemenea situație, este interesul legitim al asociației de proprietari (să zicem interesul de a asigura siguranța și securitatea în bloc). Astfel, asociația de proprietari trebuie să identifice o problemă (de exemplu, cresc actele de vandalism din zonă) și să vadă ce opțiuni are la dispoziție. Dacă nu are alte soluții mai puțin intruzive în viața privată a persoanelor vizate de filmare, atunci poate să instaleze camerele. Ideea e să se identifice necesitatea măsurii și să se asigure o proporționalitate între măsură, în sine, și drepturile persoanelor vizate de filmare.

În ce context se pot folosi imaginile de pe camerele video

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE