Toţi românii care au aşa ceva acasă, şi nu declară, pot primi amenzi de până la 10.000 de lei. Când expiră termenul. Foto

Toţi românii care au aşa ceva acasă, şi nu declară, pot primi amenzi de până la 10.000 de lei. Când expiră termenul. Foto Noi amenzi pentru români din 2024. Sunt obligați să respecte legea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care au fose septice trebuie să le înscrise în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Iar orice operație făcută la aceste fose trebuie ulterior menționată în registrul pe care îl ține Primăria. Termenul limită este până la sfârșitul lunii octombrie. Amenzile ajung până la 10.000 de lei.

Fosa septică este un sistem de evacuare şi tratare a apelor menajere dintr-o locuinţă, acolo unde nu există o reţea centrală de canalizare. Este utilizată cu precădere în zonele rurale, ca soluţie optimă pentru eliminarea apelor uzate, rezultate dintr-o gospodărie individuală.

Noua lege a intrat în vigoare din luna mai 2022. „A apărut HOTĂRÂREA nr. 714 din 26 mai 2022 cu privire la criteriile pentru autorizarea, construcţia, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea şi întreţinerea sistemelor individuale adecvate de colectare şi epurare a apelor uzate”, avertizează Garda de Mediu.

Conform Hotărârii de Guvern, proprietarii de fose septice au obligația de înscriere în Registru „în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce trebuie să respecte românii atunci când construiesc fosele

- ”fosele” vor putea fi construite doar cu autorizație de construcție cu respectarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea nr. 50/1991;

- fosele septice ecologice vor trebui autorizate cel puțin din punct de vedere a gospodăririi apelor și vor trebui analizate calitatea acestor ape uzate evacuate cel puțin o dată pe an;

- primăriile vor trebui, în termen de 90 de zile, să înfiinţeze şi să întreţină un registru de evidenţă al ”foselor”;

- proprietarii ”foselor”, in termen de 180 de zile, trebuie să se înscrie în registrul mai sus menționat;

- orice operație făcută la aceste ”fose” trebuie ulterior menționată în registrul pe care îl ține primăria;

- în vederea asigurării unei evidenţe corespunzătoare a volumelor şi locurilor de colectare, respectiv a volumelor şi locaţiilor de descărcare a apelor uzate, firmele specializate în prestarea serviciului de vidanjare vor dota vidanjele cu instalaţii de determinare a volumului de apă, sisteme de raportare şi localizare GPS, potrivit legislatie.just.ro.

Sursa foto: storia.ro

Timișorenii, avertizați de primărie

De altfel, Primăria din Timişoara a transmis cetățenilor o informare prin care îi avertizează că data de 30 octombrie 2022 este termenul limită până la care trebuie făcută înscrierea în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

„În conformitate cu respectiva hotărâre privind aprobarea criteriilor pentru autorizarea, construcția, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate, nerespectarea de către persoanele fizice și juridice a dispozițiilor art. 11 alin. (1) și (2) și art. 15 alin. (2), constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei”, a transmis Primăria Timișoara.

Şi sibienii trebuie să-și declare la primărie fosele septice

Persoanele și firmele care au în curți fose septice sunt obligate de lege să le declare la primărie până la finalul lunii noiembrie, informează Primăria Sibiu. În cazul nedepunerii declarației, sunt prevăzute amenzi între 5.000 și 10.000 lei în cazul persoanelor fizice și juridice.

”Prin urmare, sibienii, atât persoane fizice cât și juridice, care au pe proprietăți astfel de sisteme individuale autorizate pentru colectarea și epurarea apelor uzate (bazine de colectare, cum sunt fosele septice, toalete cu bazine, etc), trebuie să depună la Primăria Sibiu până în data de 22.11.2022 un formular completat, disponibil pe site-ul sibiu.ro, secțiunea Informații Publice - Registru de evidență a sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate”, a transmis, de asemenea, Primăria Sibiu.