Toți proprietarii de animale de companie trebuie să știe asta. Cerințele de bază pentru a călători
- Iulia Moraru
- 2 noiembrie 2022, 10:28
Iubitorii de animale se confruntă cu o adevărată bătaie de cap atunci când doresc să călătorească, dar nu au cu cine să lase patrupedul. În loc să-l lași acasă, îl poți lua cu tine în vacanță, însă trebuie să ții cont de anumite reguli atunci când călătorești în Uniunea Europeană.
Potrivit regulamentelor europene în vigoare, cetățenii din UE pot călători cu pisica, câinele sau dihorul domestic.
De ce trebuie să ții cont când călătorești cu animale
Proprietarii animalelor de companie trebuie să știe că atunci când își iau patrupedul în excursie, ea fiind în scop necomercial, numărul lor nu poate fi mai mare de cinci. Mai mult, animalul trebuie să aibă pașaport sau certificat de implantare a microcipului. El trebuie să fie vaccinat împotriva rabiei cu cel puțin 21 de zile înainte de a intra în țara de destinație.
De asemenea, animalul de companie poate să ajungă în țară nu mai târziu de cinci zile după sosirea proprietarului și nici mai devreme de cinci zile înaintea acestuia. Animalul trebuie să fie însoțit de o persoană răspunzătoare de acesta.
E bine de știut că atunci când călătoriți în Anglia, Irlanda, Norvegia, Malta sau Finlanda, pe cartela medicală a animalului trebuie să existe suplimentar un certificat de administrare a unei soluții împotriva viermilor.
Cei care vor să aducă în țara noastră, din UE, câini, pisici sau dihori domestici, mai mici de trei luni, și care nu sunt vaccinați antirabic, trebuie să solicite o aprobare în acest sens din partea autorității veterinare centrale.
Mai mult, fiecare stat membru UE își poate impune propriile reguli în legătură cu animalele de companie.
Cum să îți transporți animalele de companie
În funcție de mijlocul de transport cu care călătorești, există mai mulți factori de care să ții cont. Atunci când alegi mașina personală, animalul trebuie să fie securizat cu o centură sau pus într-o cutie specială. Dacă mergi cu trenul, trebuie să te interesezi de reguli la compania feroviară cu care mergi.
De regulă, animalele mici trebuie puse într-o cutie specială, iar câinii trebuie ținuți în lesă și să poarte botniță.
Propriile reguli sunt stabilite și de companiile aeriene, în cazul în care alegi avionul. Unii operatori pot refuza accesul animalelor în aeronavă, de aceea trebuie să anunți din timp dacă vrei să călătorești cu prietenul tău, potrivit Libertatea.