Tot mai mulți pacienți tineri cu AVC. Care sunt cauzele

Tot mai mulți pacienți tineri cu AVC. Care sunt cauzele

Tot mai mulți pacienți fac accident vascular cerebral ( AVC) cu 20 de ani mai devreme decât vârsta medie obișnuită pentru un asemenea diagnostic. De cele mai multe ori, cauza nu se cunoaște.

Prof. univ. dr. Martin Schillinger,  specialist în medicină internă, angiologie și cardiologie din cadrul Wiener Privat Klinik, a declarat într-un interviu că deși vârsta tipică pentru AVC este de 65 de ani, un procent tot mai mare de pacienți prezintă această afecțiune la vârste tinere.

Fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și dislipidemia sunt principalii factori de risc, arată specialistul. Anumite medicamente, infecții și afecțiuni hemaotologice, precum și boli de inimă congenitale pot provoca un accident vascular cerebral, dar și numărul mare de lipide din sânge.

O cauză aparte care duce la AVC e consumul de droguri intravenoase. Pe de altă parte mai ”există un număr de cazuri de 10% pacienți vârstnici și 20% până la 30% pacienți mai tineri, la care cauza accidentului vascular cerebral nu poate fi determinată”, a arătat specialistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este important, spune medicul, să recunmoaștem semnele unui AVC: slăbiciune sau pareze pe o parte a corpului, parestezie și pierderea controlului mișcării pe o parte a corpului, pierderea vederii sau dubla vedere, pierderea vorbirii sau vorbirii înclinate, amețeli, vertij și, eventual, vărsături, dificultate în mișcare sau mers și potențial comă.

În astfel de cazuri, e nevoie de o intervenție chirurgicală, realizată de un neurochirurg. Pentru succesul intervenției, e necesar  ca aceasta să aibă loc în maxim patru ore de la declanșarea AVC.

Controlul și tratamentul factorilor de risc clasici reprezintă cea mai eficientă măsură de prevenire a accidentului vascular cerebral.

”Renunțarea la fumat este esențială, la fel ca verificarea și monitorizarea tensiunii arteriale, menținerea sub control a lipidelor, dacă este necesar și un control strict al diabetului. În plus, exercițiile fizice regulate, menținerea greutății corporale normale și dieta mediteraneană reduc riscul de accident vascular cerebral”, a mai declarat dr. Martin Schillinger în interviul acordat 360medical.ro.