”Tot înainte!” Strigătul care umplea România acum peste 30 de ani. Istoria secretă

”Tot înainte!” Strigătul care umplea România acum peste 30 de ani. Istoria secretă

Trist început de an școlar, fără mamele elegante care toacă mărunt asfaltul sub tocurile înalte ale pantofilor aleși special pentru ”festivitate”, fără tați emoționați și fâstâciți, fără niciuna dintre culorile care îndulceau debutul aglomerației care va ține ocupat orașul tocmai până la vacanța de iarnă.

E o zi normală de școală, parcă mai gălăgioasă decât altele de la bucuria copiilor care-și regăsesc colegii.

Așa a fost să fie, poate că la anul... Așa ziceam și anul trecut, dar uite că mai începem un an fără desueta și totuși fermecătoarea ”festivitate” de început de an.

Lasă-ne pe noi, părinții și copiii, mai e cineva pentru care prima zi de școală e importantă, politicanul, iar fără festivitate el este lipsit de discursul în care ne spune cât e el de preocupat de soarta școlii românești.

Am crede că politicienii infiltrați printre dascăli sunt o găselniță modernă, dar nu e așa, și pe vremea lui Nicolae Ceaușescu deschiderea școlilor era un eveniment puternic folosit de propagandă.

La ultima deschidere la care a participat, pe 15 septembrie 1989, președintele RSR a fost la Iași. Chiar pe 15 s-a organizat o mare manifestație, unde el și-a ținut discursul mesaj pentru noul an școlar.

A vizitat apoi Institutul Politehnic Iași. S-a vorbit acolo despre faptul că, din anul 1990-1991, învățământul de 12 clase urma să devină generalizat.

Folosind o arhivă fidelă, a Europei Libere, aflăm și programul de la TVR din acea zi. Spre deosebire de altele, pe 15 septembrie, au fost mai multe ore de transmisie, cele 2, obișnuite din fiecare seară, și o transmisie în direct, dimineața.

La ora ” 10.00 Transmisiune directă din municipiul Iași. Adunarea populară prilejuită de deschiderea anului de învățământ 1989-1990 și de vizita de lucru în județul Iași a tovarășului Nicolae Ceaușescu, secretar general al PCR, președintele RSR, împreună cu tovarășa Elena Ceaușescu. La ora 19.00, Telejurnal. La ora 20.00, Învățământ-cercetare-producție. Un an de învățământ sub semnul marilor împliniri ale patriei. La 20.20, A munci, a învăța, a cerceta. Spectacol literar-muzical-coregrafic. La ora 21.00, România în lume. Documentar. La 21.20, În dezbatere - Documentele pentru Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român. La 21.40, Telejurnal. Emisiunea se închide la ora 22.00.”

În centrul manifestărilor dedicate copiilor era pionierul, prima formă de înregimentare prin care trecea orice cetățean al Repulicii Socialiste. Mai târziu, când avea să fie înființată și organizația preșcolarilor, Șoimii Patriei, pionierii aveau să devină a doua organizație prin care trecea orice copil.

Urma Uniunea Tineretului Comunist și apoi, doar pentru unii, înscrierea în Partidul Comunist. Practic, de la vârsta de 4-5 ani, copilul era zilnic educat și în spirit socialist.

Pioneria era o modalitate de îndoctrinare pe față. E de ajuns să revedem ”jurământul” depus la primirea în orgazniație, adică în clasa a doua:

”Voi învăța și voi munci pentru a deveni fiu de nădejde al patriei mele — Republica Socialistă România; voi fi credincios poporului și Partidului Comunist Român; voi respecta neabătut îndatoririle pionierești"

Pe lângă însemne specifice, cravata roșie, tivită cu tricolor, sau paftaua cu stemă a curelei, pionerii aveau și un mod special de a își încheia adunările.

Comandantul saluta și spunea: „Pentru gloria poporului și înflorirea României socialiste, pentru cauza partidului — înainte!" iar pionierii, aliniați, salutau și ei, răspunzând la unison: „Tot înainte!"

Sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc – cota 119/1977