Tot ce trebuie să știți despre alegerile din Turcia. Erdoğan poate pierde puterea, după două decenii

Tot ce trebuie să știți despre alegerile din Turcia. Erdoğan poate pierde puterea, după două decenii Tayyip Erdogan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și Partidul pentru Justiție și Dezvoltare (AKP) speră să rămână în fruntea mesei în ceea ce, potrivit sondajelor recente, este de așteptat să fie cea mai apropiată cursă din istoria electorală recentă a țării.

După două decenii la putere, o victorie pentru Erdoğan i-ar consolida viziunea asupra viitorului țării, precum și a sistemului prezidențial pe care l-a introdus, scrie Politico.

Pe scena internațională, Erdoğan a jucat în forță pe teme precum războiul din Ucraina sau intrarea în NATO a Finlandei și Suediei. Dar se confruntă și cu probleme interne, cum ar fi o criza economică în creștere, inflația mare și criticile la adresa guvernului legate de gestionarea cutremurelor catastrofale din februarie, care au devastat mari părți ale țării.

Între timp, principala coaliție de opoziție este formată dintr-un amestec eclectic de șase partide politice. În primul rând, o victorie pentru ei ar însemna revenirea la un sistem parlamentar de guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar marile preocupări vizează felul în care se va desfășura votul în zona cutremurului, cum vor fi monitorizate alegerile și dacă Erdoğan va ceda și va renunța dacă va pierde la numărătoare.

Cum se desfășoară alegerile?

Aproximativ 61 de milioane de alegători din cele 87 de circumscripții electorale ale Turciei se vor prezenta la urne duminică, 14 mai. Între timp, aproximativ 3,4 milioane de alegători eligibili din străinătate - dintre care 1,5 milioane numai în Germania - vor fi votat deja, probabil.

Secțiile de votare – care sunt amenajate în școlile publice – s-au deschis la ora 8 a.m. în ziua alegerilor și se cor închide la ora 17:00. La ora 21:00. mass-media poate începe să dea rezultatele, iar cele neoficiale sunt de așteptat să înceapă să se scurgă în jurul miezului nopții.

Pe măsură ce o imagine mai clară apare, luni dimineața devreme, ar putea exista un anunț de victorie dacă un candidat a câștigat în mod clar – deși rezultatele oficiale de la Consiliului Electoral Suprem (YSK) al țării ar putea întârzia câteva zile.

Dacă nici un candidat la președinție nu primește peste 50 la sută din voturi, un al doilea tur de scrutin va avea loc între primii doi candidați, duminică, 28 mai. Dacă se întâmplă acest lucru, votul în străinătate va avea loc în perioada 20-24 mai.

Ce apare pe buletinul de vot?

Alegerile parlamentare și prezidențiale din Turcia au loc în același timp, alegătorii primind două buletine de vot separate.

În buletinul de vot prezidențial sunt patru candidați, care fie au fost desemnați de un partid care a depășit pragul de 5% la alegerile parlamentare precedente, fie au obținut 100.000 de semnături de la alegători. Cu toate acestea, doar trei dintre ei vor candida efectiv, deoarece unul — Muharrem İnce — s-a retras după tipărirea buletinelor de vot, cu doar trei zile înainte de alegeri.

Selecția pentru Marea Adunare Națională, cu 600 de locuri, a Turciei, este o chestiune mai complicată. YSK a permis să candideze 26 de partide politice și 151 de candidați independenți locali, deși nu toate partidele au candidați în fiecare provincie. Pentru ca partidele să intre în parlament, ele trebuie să treacă de un prag electoral de 7% – sau să facă parte dintr-o alianță care depășește pragul. Nu există o astfel de limită pentru candidații independenți.

Cum arată exact un buletin de vot atât de aglomerat? O foaie grea de hârtie, de un metru! Cine candideaza pentru parlament?

Sunt 26 de partide și cinci alianțe, iar principalii jucători sunt:

Alianța Populară: Reprezentând actuala majoritate parlamentară, alianța este formată din AKP, partidul conservator de guvernământ, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP) de extremă-dreapta, Partidul Islamist și ultranaționalist Marea Unitate și Partidul Islamist Noua Bunăstare – cu toate cele patru partide care apar. pe buletinul de vot.

Cu toate acestea, mulți dintre ceilalți foști parteneri ai AKP au părăsit alianța cu acest partid în ultimul timp, ceea ce a determinat alianța să apeleze la partide mai mici pentru ajutor, inclusiv Partidul Cauzei Libere, care este asociat cu Hezbullahul kurd.

Alianța Națiunii: Cunoscută și sub denumirea de „Tabelul celor șase”, principala alianță de opoziție reunește o gamă disparată de ideologii, toate concentrate pe readucerea Turciei la un sistem parlamentar, precum și pe angajamentele de a reduce rapid inflația, de a crește venitul pe cap de locuitor, de a returnea refugiații sirieni și afgani înapoi în țările lor și de a relua discuțiile privind aderarea la UE.

Alianța include Partidul Popular Republican de centru-stânga (CHP), Partidul Bun (İYİ) naționalist de extremă dreapta, Partidul Democrație și Progres de centru-dreapta și Partidul Viitorului – ambele conduse de dezertorii AKP – precum și Partidul Democrat și Partidul Felicity. În timp ce Partidul Bunul va apărea pe buletinul de vot, toți ceilalți membri ai coaliției vor candida sub steagul CHP.

Alianța Muncii și Libertății: Această alianță de stânga constă din punct de vedere tehnic din Partidul Stânga Verde (YSP) și Partidul Muncitorilor din Turcia (TIP). Cu toate acestea, YSP însuși se laudă cu candidați din patru partide diferite, inclusiv Partidul Popular Democrat (HDP) pro-kurd – al treilea partid de opoziție ca mărime din țară. HDP nu prezintă candidați pentru parlament sub propriul nume din cauza unui dosar în instanță în curs care ar putea duce la închiderea sa.

Cine candideaza la președinție?

Recep Tayyip Erdoğan: Candidat comun al Alianței Populare, Erdogan a subliniat viziunea sa pentru „Secolul Turciei”, prezentând proiecte realizate de-a lungul anilor săi la putere, precum și planuri de reconstrucție a zonelor afectate de cutremure. Dacă va câștiga, acesta ar fi al treilea mandat al lui Erdogan, care din punct de vedere tehnic contravine constituției Turciei. Cu toate acestea, o hotărâre a YSK a declarat că primul său mandat ar putea fi considerat ca începând din 2018 (când a intrat noul sistem prezidențial), mai degrabă decât când a preluat mandatul în 2014. Asta înseamnă că poate candida din nou.

Kemal Kılıçdaroğlu: Candidatul comun al Alianței Națiunilor, șeful CHP este principalul rival al lui Erdoğan. Kılıçdaroğlu a primit sprijin deschis din partea HDP – precum și a restului Alianței pentru Muncă și Libertate – și funcționează pe o platformă de justiție și responsabilitate, promițând să inverseze multe dintre politicile lui Erdoğan, consolidarea puterii sub președinte și aducerea „primăverii” în țară. Deși este adesea caracterizat ca fiind blând, fostul birocrat este cunoscut și pentru că amplifică retorica atunci când critică „regula unui singur om” a lui Erdogan.

Sinan Oğan: Fost membru MHP, este un candidat naționalist din Alianța Ancestrală de dreapta. Deși este puțin probabil să câștige, Oğan poate deturna o parte din votul naționalist, în special de la cei care consideră că partidul s-a mutat prea aproape de centru și MHP prea departe la dreapta. Ogan este, de asemenea, în sprijinul întoarcerii țării la un sistem parlamentar.

Cum se numără voturile?

Potrivit YSK, odată ce urnele se închid, numărarea voturilor în fiecare urnă este supravegheată de un comitet format din patru până la șapte persoane. De asemenea, voluntarii și cetățenii înregistrați au voie să observe.

Fiecare buletin de vot este apoi deschis, prezentat comitetului și apoi citit cu voce tare. După cum vă puteți imagina, acest lucru durează mult. Odată ce toată lumea este mulțumită, comisia duce tabelele la consiliul electoral al districtului local, însoțită de forțele de securitate.

Voturile sunt apoi introduse în sistemul online al YSK în fața reprezentanților partidelor. Iar numărul oficial este verificat ulterior de partidele politice și organizațiile de voluntari.

Ce prezență se așteaptă?

Turcia se mândrește, de obicei, cu o prezență ridicată la vot, iar anul acesta se estimează că va fi una dintre cele mai mari rate de participare de până acum, un sondaj recent sugerând că ar putea fi de aproximativ 84%. Vor fi, de asemenea, aproape 5 milioane de votanți pentru prima dată, iar votul în străinătate a înregistrat o participare mai mare decât în ​​ultimii ani.

Desigur, una dintre cele mai mari îngrijorări este legaată de modul în care se vor desfășura alegerile în zona cutremurului – cu 14% dintre alegătorii înregistrați ai țării și cândva un bastion al AKP. Dintre milioanele care au părăsit regiunea de la dezastru, doar o fracțiune a reușit să își mute în timp înregistrarea pentru a putea participa la alegeri, potrivit YSK.

Cei care au ratat termenul strâns vor trebui acum să se întoarcă în regiune pentru a vota, iar acolo unde clădirile publice nu mai sunt în picioare vor fi înființate centre speciale de votare. Pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate și pentru a crește prezența la vot, se vor organiza autobuze în regiune, iar organizațiile societății civile au lansat Askıda Bilet — bilet la cârlig — o campanie care colectează donații pentru a cumpăra bilete de autobuz. Cu toate acestea, majoritatea voturilor din regiune probabil nu vor fi exprimate.