Editura Evenimentul si Capital

VICTIMA înfruntă CĂLĂUL în instanță. Singurul supraviețuitor de la Râmnicu-Sărat este față în față cu TORȚIONARUL Vișinescu! | GALERIE FOTO

Torţionarul Alexandru Vişinescu
Autor: | | 25 Comentarii | 5019 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Torţionarul Alexandru Vişinescu a venit la Curtea de Apel Bucureşti, unde se judecă dosarul în care acesta este acuzat de moartea a 12 deţinuţi politici în perioada în care a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat. Este audiat Valentin Cristea, singurul deţinut politic de la Penitenciarul Râmnicu Sărat care mai este în viaţă.

Update 18.00 Procesul continuă. Sunt audiați martorii propuși de Alexandru Vișinescu.

Update ora 15.00 Mai sunt de audiat trei martori propuși de fostul torționar. Printre ei se află și Constantin Cișmigiu, supervizorul de torționari din aceea perioadă, superiorul lui Vișinescu. La termenul trecut, el a luat apărarea fostului director de penitenciar susținând că la Râmnicu Sărat nu au existat deținuți politici.

Update ora 14.00 Un alt deținut de drept comun din anii 60, Constantin Copoiu a povestit că la Râmnicu-Sărat era strict interzit contactul cu ceilalţi deţinuţi. Condițiile de detenție pentru hoți și criminali erau net superioare față de cele rezervate deținuților politici.

 • Hainele purtau numărul deţinutilor politici. In timp ce facea rondul la baie, l -am vazut pe un gardian care însoţea un astfel de detinut despre care pot spune că era Corneliu Coposu. Gardianul a fost nemulţumit că l-am văzut şi mi-a spus sa nu spun nimic altfel nu voi fi eliberat conditionat. Am fost intrebat de oficiali despre incident. Eu le duceam mâncarea. Ceai sau un fel de cafea. Şi câte o felie de pâine.
 • Uneori mai primeau o bucăţică de carne fără os. Deţinutii de drept comun primeau mâncare la fel, dar porții mai mari, chiar pe săturate. Gardienii le spuneau că ei muncesc spre deosebire de cei politici. Primeau pachete, bani şi vizite de acasă.
 • Vasile Luca avea regim preferenţial. El muncea în celulă şi avea haine mai noi decât a celorlalţi deţinuti. Intr-un rând de haine dormea şi în altul lucra. Folosea substanţe chimice care miroseau puternic. Copoiu a mai povestit că la un moment dat fosta nevasta a venit și l-a vizitat în închisoare. ”I-am spus miliţianului să plece din sală că eu nu-s deţinut politic. A doua zi mi-au făcut raport. Vișinescu mi-a cerut să-i povestesc ce s-a întâmplat. Am primit până la urmă pachetul prin fratele meu. Vişinescu a dat ordin să-l reprimesc”.

Update ora 13.00 Declaraţia lui Valentin Cristea este aproape de final

 • Sancţiunile erau aplicate de gardieni pe baza rapoartelor conducerii penitenciarului. Patul era răsturnat şi erau luate aşternuturile. Noaptea trebuia să dorm pe grilajul metalic al patului. La Râmnicu - Sărat a fost cel mai greu. La Ocnele Mari macar stăteam pe pat. La Văcăreşti deţinutii de drept comun aveau mâncare variată şi drept la vizită. Cred ca am fost dus la Râmnicu-Sărat pentru a fi izolat. Acest scop a reuşit în mare parte fiindu-mi blocat orice contact cu exteriorul.
 • La eliberare am primit un bilet de tren clasa a II -a. Mi s-a părut că mi s a facut o favoare. Eu stiind ca exista si clasa a III- a dar care se desfiinţase între timp. Familia mi-a murit cât am fost închis. Erau morţi de doi ani parinţii mei. Nu am ştiut ca au decedat. (Calentin Cristea a început să plângă).
 • Cred ca regimul sever de detenţiea reprezenta o forma de plată pentru greşelile dintr-o altă viaţă. Din acest motiv consider că Vişinescu va plăti cândva.

Procuror: Dupa eliberare v -aţi intalinit cu alti detinuti?

Valentin Cristea: L-am vizitat pe Ioan Barbuş la sediul PNTCD. Fostul meu vecin de celulă. De la el am aflat de existenţa unei surori a lui Arnăutu. Prin acesta a aflat dezpre mine o sora a lui Arnautu. Nu ştia nici măcar unde este îngropat. N -am intalnit-o, dar i-am scris o scrisoare în cate am povestit de fratele ei mort.Intalinirea cu Ioan Barbuş a fost scurta .

Avocat: Regimul de la Râmnicu- Sărat este contribuţia personală a lui Vişinescu sau a regimului de atunci?

Valentin Cristea: Nu stiu ce sa spun. Orice regulament are.niste marje superiore şi inferioare de aplicare. Consider că a primit ordine. Dar există o marjă de îngăduinţă. Nu era supus unui control permanent din partea superiorilor. Se spune despre el ca ar fi făcut parte din plutonul de execuţie al lui Ion Antonescu. Cred ca Vişinescu are şi structura care i -a permis să îndeplinească funcţia de comandant de penitenciar. Nimeni nu te obliga să ocupi o asemenea funcţie. Are o inclinaţie spre violenta. Poate.

Update ora 12.20 Valentin Cristea povesteşte despre colegii săi de detenţie.

 • În Celula 2 am avut ca vecin un aviator legionar. A dispărut la un moment dat. La un moment dat au fost aduşi Corneliu Coposu, Ilie Lazăr, Ion Diaconescu, Ioan Puiu, Alexandru Alexandrini, Horia Măcellariu. A mai fost si un preot Balica. Si el a disparut la un moment dat.
 • Ion Mihalache a fost si el in penitenciar. Am auzit zgomote de lanţuri de la el din celula. Cred ca i -au pus şi un căluş la gură. Izolarea era severa. Mu se putea vorbi cu gardienii. Era interzis.Purtau pâslari peste încălţăminte. Verificau periodic celula prin vizeta.
 • Când a murit Arnăutu la 2 noaptea, gardienii au venit peste mine, deoarece coşul sobei mele luase foc. Focul era demult stins. Personal nu-l cunosc pe Vişinescu. Nu a venit personal în celula mea. Stiu că era comandantul penitenciarului. In concret, l-am văzut de câteva ori când îl insoţea pe procurorul care mă vizita anual. Nu am conversat cu acesta. L-am mai întâlinit la părăsirea penitenciarului. Era atunci însoţit de un ofiţer. Nu am vorbit cu el nici atunci.

Update ora 11.50 Valentin Cristea povesteşte despre unul dintre foştii săi vecini de celulă, ministrul comunist Vasile Luca.

 • "Asistenţa medicală: penitenciarul nu avea un medic angajat. La cerere venea un medic civil din oraş. La intrarea gardianului trebuia să stau cu faţa la perete. Am solicitat asistenţă medicală şi am primit vizita acelui medic care mi- a prescris medicamente. Am primit o sticluţă cu picături, iar eticheta era răzuită. Nu ştiu despre ce.era vorba. Imbrăcămintea era aceeaşi, vara şi iarna. Pantaloni şi o camaşă. Nişte cârpe şi bocanci fără şireturi. O manta din materialul cămăşii. Imbrăcămintea nu era schimbată şi nici spălată niciodată."
 • "Cand se uza excesiv primeam acelasi material pentru a o cârpi. Am fost sancţionat de 2 ori pentru limbaj morse. Prima data 3, apoi 5 zile pedeapsa. Constau în diminuarea porţiilor demancare. Când a primit pedeapsa de 5 zile am primit un castron cu apa caldă şi o bucată de paine."
 • "Celula 36. Târziu am aflat ca am avut un vecin de marcă. Noaptea era în 34, iar pe zi, lucra în celula 35. Este vorba de Vasile Luca, fostul ministru al Economiei în guvernul lui Gheorghiu- Dej".

Update ora 11.40 Valentin Cristea dă noi detalii depsre regimul lui Alexandru Vişinescu.

Mâncarea era puţin şi proastă. Tot timpul sufeream de foame. Pentru mâncare fiecare deţinut avea la dispoziţie un castron, o lingură şi o scândură folosită pentru pâine sau mamaligă. Toate marcate cu numărul celulei în care eram încarcerat pentru a se evita marcarea cu semne în vederea comunicării. Dimineaţa primeam un lichid negru un surogat de cafea şi o feliuţă de pâine . La pranz erau 4 meniuri care se repetau la nesfârşit. La pranz şi seara primeam acelaşi fel de mâncare zilnic. Un arpacaş din boabe de grau, varza murata, imposibil de mancat, sarata si amara, o mancare modesta de cartofi . Pâine primeam câte o felie numai dimineaţa. La prânz si seara primeam mămăligă.

Detalii despre moartea fostului partizan anticomunist, locotenentul Jenică Arnăutu.

Tot detinutii primeau mancare la fel indiferent de starea de sanatate. Jenică Arnăutu cu care am fost vecin de celulă. Am aflat ca Arnautu, care suferea de mai multe boli a formulat o cerere să nu i se mai pună sare în mancare. Nu i a fost aprobata. A intrat in greva foamei. A urmat alimentarea cu forţa. La fel s-a intamplat şi cu e . O dată pe zi i se introducea pe gât un lichid. A supravieţuit 40 de zile dupa care a murit. Am conversat cu el până la 3 zile de moarte. La intrare in penitenciar, aveam 70 kg. La ieşire, în 1963, avea 51 kg.

Update ora 11.20 Valentin Cristea dă detalii despre regimul de la Râmnicu Sărat.

LIVE BLOG la Franta - Romania. Varianta soc pentru Halep. Anuntul din aceasta seara

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI