Torționarii lui Gheorghe Ursu scapă. CAB a respins redeschiderea dosarului

Torționarii lui Gheorghe Ursu scapă. CAB a respins redeschiderea dosarului Disidentul Gheorghe Ursu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Torționarii lui Gheorghe Ursu scapă deocamdată deoarece Curtea de Apel Bucrești respinge cererea de redeschidere a dosarului. Andrei Ursu, fiul inginerului Gheorghe Ursu, anunță că va ataca decizia. Este vorba despre foștii ofițeri de Securitate: Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş.

Torționarii lui Gheorghe Ursu scapă deocamdată

Achitarea foștilor ofițeri de securitate responsabili de torturarea disidentului Gheorghe Ursu a revoltat societatea civilă și istoricii. Astfel, în septembrie 2023, Parchetul General a făcut o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaților din dosarul inginerului Gheorghe Ursu.

Pîrvulescu Marin și Hodiș VasileTorționarii lui Ghorghe Ursu: Pîrvulescu Marin și Hodiș Vasile.

Soluția judecătorului de la Curtea de Apel București:

Ne puteți urmări și pe Google News

„În temeiul art. 459 alin. (5) C.pr.pen. respinge, ca inadmisibile, cererile de revizuire formulate de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE şi de revizuentele-părţi civile URSU ANDREI HORIA şi URSU ŞTEFAN OLGA împotriva sentinţei penale nr. 196/F/17.10.2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală, definitivă prin decizia penală nr. 238/A/27.07.2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală. În temeiul art. 275 alin. (2) C.pr.pen. o obligă pe fiecare revizuentă-parte civilă la plata sumei de 100 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare. În temeiul art. 275 alin. (3) C.pr.pen. cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea cererii de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată azi, 9.05.2024, prin punerea minutei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei”, se arată în comunicat.

Parchetul ceruse a revizuirea deciziei de achitare a inculpaţilor

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat în 2023 că a cerut revizuirea deciziei de achitare a inculpaţilor în dosarul disidentului Gheorghe Ursu

„În mod concret, pe 19 septembrie, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie înscrisuri conţinând date şi informaţii, însoţite de detalii tehnice apreciate ca absolut relevante şi necesare înţelegerii datelor prezentate, referitoare la fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei, acestea fiind completate pe 26 octombrie cu o serie de noi documente”, spunea Parchetul.  Mai multe date despre acest dosar puteți citi pe site-ul adevarul.ro.