Tornadele ar putea lovi, din nou, România. Experții în fenomene meteo vorbesc despre schimbări climatice și condițiile meteo din sud-estul țării

Tornadele ar putea lovi, din nou, România. Experții în fenomene meteo vorbesc despre schimbări climatice și condițiile meteo din sud-estul țăriiSursa foto: Solarseven | Dreamstime.com

Tornadele nu ar fi un eveniment deosebit în România. Chiar dacă ele nu au fost precizate în registrele meteorologice de după 1945, au lovit țara noastră până în 1989. Schimbările climatice le-au împiedicat să se apropie de țara noastră o perioadă de timp, însă acum ar putea să reapară, susțin experții în fenomene meteorologice.

România a fost lovită de tornade încă din 1860. Fenomenele meteorologice extreme au avut loc chiar în Capitală, în zona pe care astăzi o numim Delta Văcărești. Tornada a fost analizată de primul director de la Institutul de Meteorologie, însă nu a fost singura înregistrată la noi în țară.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice, a vorbit despre tornadele din România și despre posibilitatea ca ele să lovească din nou. Schimbările din ultima perioadă afectează clima de la noi din țară. Tornadele au afectat țara noastră chiar și în perioada comunistă, numai că nu au fost înregistrate.

„Nu sunt fenomene neobişnuite, doar că după 1945 ele nu mai sunt menţionate în înregistrările meteorologice sau în presă”, a declarat Bogdan Antonescu.

Expertul în fenomene meteorologice susține că între anii 1945 și 1989 au fost mai multe tornade pe teritoriul țării noastre. Chiar dacă nu au fost înregistrate, experții își pot da seama după modul în care acestea se formează. Au existat condiții pentru astfel de fenomene meteo atât în anii '70 cât și în anii '80.

Tornada în România. Numărul victimelor s-a aflat abia după zeci de ani

Bogdan Antonescu a vorbit despre tornada din 1912, cea mai violentă din România. Potrivit expertului, deși evenimentul a fost extrem de mediatizat la acea vreme, abia după zeci de ani a fost făcut public numărul victimelor.

„A existat o tornadă în 1912 în judetul Mureş de astăzi, unde au fost 17 victime şi aproximativ 500 de răniţi. Este o tornadă de care abia acum s-au aflat detalii, deşi tornada a fost destul de popularizată în presa vremii, însă nu a fost considerată ca un eveniment deosebit. Un eveniment de genul acesta în zilele noastre ar fi considerat o consecinţă a schimbărilor climatice”, a spus expertul în fenomene meteorologice.

Tornadele ar putea lovi din nou România. Bogdan Antonescu susține că, după ce a analizat condițiile meteorologice de la noi din țară, partea de sud-est pare să fie cea mai vulnerabilă.

„Dacă ne uităm la condiţiile meteorologice, partea de sud-est a României este regiunea unde apar cele mai frecvent condiţiile pentru tornade şi de unde sunt cele mai multe raportări”, a mai spus expertul.

Ne puteți urmări și pe Google News