Evenimentul ZileiEconomieCum a fost posibil aşa ceva? Vijelia a FĂCUT ZOB stâlpi URIAŞI de electricitate

Cum a fost posibil aşa ceva? Vijelia a FĂCUT ZOB stâlpi URIAŞI de electricitate

Cum a fost posibil aşa ceva? Vijelia a FĂCUT ZOB stâlpi URIAŞI de electricitate
O furtună care a făcut prăpăd duminică seară în judeţul Mureş a pus la pământ mai mulţi stâlpi de electricitate, inclusiv de înaltă tensiune, pur şi simplu striviţi, după cum se vede din imaginile surprinse.

Potrivit fotografiilor publicate pe pagina de facebook de Filiala Smart a Transelectricii, care se ocupă cu mentenanţa reţelei electrice de transport, furtuna a doborât 6 stâlpi de 400kV , 4 stâlpi de 220kV, 18 stâlpi de 110kV (6 linii indisponibile), multe linii electrice aeriene de medie şi joasă tensiune, toate lângă staţia Iernut, în apropiere de comuna Cuci.

Întrebarea la care trebuie să răspundă acum Transelectrica este cum a fost posibil ca furtuna să dărâme liniile electrice de înaltă tensiune. A fost vorba de o vechime prea mare a reţelei, de lipsă de mentenanţă sau de o viteză a vântului nemaintâlnită, care a depăşit indicatorii de rezistenţă la care e proiectată reţeaua de electricitate?

Furtuna violentă din judeţul Mureş de duminică a distrus acoperişurile a peste 300 de case în comuna Cuci, localnicii afirmând că a fost o tornadă. 

„Nu am văzut aşa ceva în viaţa mea, nu este gospodarie neafectată”, a spus prefectul de Mureş, Lucian Goga.

Vântul a fost atât de puternic încât o autoutilitară a fost mutată de furtună aproape 15 metri şi răsturnată.

Probleme şi la Sălaj

Nu este un caz singular în care uriaşii stâlpi de electricitate au fost puşi la pământ. Şi la hotarele satului Podiş, comuna Ileanda, potrivit presei locale, o vijelie descrisă tot ca o tornadă a doborât, vineri seară, ca pe nişte beţe de chibrituri şase stâlpi de transport al electricităţii din reţeaua de înaltă tensiune.

Potrivit salaj.transilvania-tv.ro, stâlpii de oţel aveau 60 de ani de la darea în funcţiune. De asemenea, 10 stâlpi de beton din reţeaua de medie tensiune au fost retezaţi de furtună. 

Galeria foto cu stâlpii doborâţi la Sălaj o puteţi găsi aici


Accesează: