Topurile EVZ ale anului 2019. Pe cine au desemnat cititorii ziarului la cele mai importante secțiuni
- Cora Muntean
- 28 decembrie 2019, 08:50
Ca în fiecare an, Evenimentul zilei a invitat cititorii să stabilească superlativele anului 2019. Peste 20 000 de cititori au votat propunerile făcute de ziarul nostru la șase categorii. În ceea ce privește topul politicienilor și al evenimentelor politice, rezultatele au fost oarecum previzibile. Marea surpriză a venit la secțiunea despre cel mai important eveniment al acestui an. Cititorii EVZ au considerat că sentința prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare a fost mai importantă chiar decât vizita Papei Francisc în România.
Cel mai bun politician
Klaus Iohannis - 30% Traian Băsescu - 25,5% Gabriela Firea - 11,5% Ludovic Orban - 10,5% Viorica Dăncilă - 9% Rareș Bogdan - 5% Victor Ponta - 3% Călin Popescu Tăriceanu - 2% Marcel Ciolacu - 1,7% Dan Barna - 1,6%
Iohannis a câștigat en fanfare al doilea mandat Câștigarea alegerilor de Klaus Iohannis a fost o victorie previzibilă. Liberalii s-au concentrat pe procent și trăgeau ca acesta să fie cât mai apropiat de cifra 7, pentru că doar o victorie zdrobitoare împotriva PSD îi legitima ca lideri absoluți. Președintele în funcție nu a avut o campanie obositoare, a mizat mai mult pe aversiunea electoratului față de PSD și pe mobilizarea românilor din Diaspora. La aflarea rezultatului, discursul lui Iohannis a fost neașteptat de bun și le-a promis tuturor românilor, și celor care nu l-au votat, că al doilea mandat va fi unul mult mai eficient.
Fostul președinte Traian Băsescu este, în continuare, pe podium. Într-adevăr, acest an a fost unul de forță pentru că a reușit să-și ducă partidul – PMP – în Parlamentul European și a avut un candidat interesant la prezidențiale, în persoana lui Theodor Paeologu.
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, s-a clasat pe locul trei. Voturile cititorilor EvZ confirmă sondajele potrivit cărora lidera PSD stă destul de confortabil, atât la partid, cât și la Primărie.
Ludovic Orban a avut, în acest an, o ascensiune fulminantă și un neașteptat succes. A înfruntat de două ori un Parlament ostil și a reușit să găsească voturi și pentru moțiunea de cenzură prin care a înlăturat-o pe Viorica Dăncilă și PSD de la guvernare, și pentru votul de învestitură a Cabinetului. Pentru asta, a fost declarat „Politicianul anului” de revista Capital. În topul EvZ, Orban este pe locul patru, dar la foarte mică distanță de Gabriela Firea.
Cel mai slab politician
Viorica Dăncilă - 39% Klaus Iohannis - 23% Călin Popescu Tăriceanu - 10,5% Dan Barna - 6,2% Victor Ponta - 6% Gabriela Firea - 5,2% Rareș Bogdan - 3,8% Ludovic Orban - 3% Marcel Ciolacu - 2,4% Traian Băsescu - 0,8%
Fostul premier, președinte PSD și candidat al partidului la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă a strâns cele mai multe voturi în topul celor mai slabi politicieni ai anului 2019.
Klaus Iohannis o urmează, chiar dacă a câștigat alegerile prezidențialele, pentru că, pe lângă adversarii săi, fostul și actualul președinte a fost contestat, pe diverse subiecte, și de cei care i-au acordat votul în noiembrie. În primul rând, refuzul lui Iohannis de a participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă a fost taxat de cititorii ziarului nostru.
Pe poziția a treia se plasează fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, detestat probabil de cei dezamăgiți de gestul său de a părăsi Coaliția cu PSD cu puțină vreme înainte de prezidențiale.
Cei trei sunt urmați de un alt pluton de trei, Victor Ponta, aflat în război și cu PSD, contra căruia a votat la moțiune, dar și cu PNL, căruia nu a vrut să-i acorde votul de învestitură, provocând scandal în propriul partid, Dan Barna, aflat în aceste zile în plin scandal intern, cu excluderi și acuzații în zona penalului din partea mai multor membri USR, și Gabriela Firea, primar general al Capitalei.
Cel mai bun jurnalist
Ion Cristoiu - 37,6% CT Popescu - 22,5% Mihai Gâdea - 8,1% Victor Ciutacu - 7,8% Dan Andronic - 7,6% Silviu Mănăstire - 5,3% Mirel Curea - 4,9% Mircea Badea - 1,9% Cosmin Prelipceanu - 1,8% SR Stănescu - 1,6%
Și în acest an, cititorii au considerat că fondatorul Evenimentului zilei, Ion Cristoiu este cel mai bun jurnalist al anului. Acesta este o prezență constantă, pe lângă emisiunile la care este invitat, are propria emisiune la Mediafax. Desigur, zi de zi, Ion Cristoiu scrie un editorial în ziarul pe care l-a fondat.
Ion Cristoiu și-a început cariera de gazetar încă din perioada studenției în 1968 la Viața Studențească. A deținut funcții de conducere la mai multe publicații, dar a avut și conflicte cu șefii săi. În urma unor neînțelegeri cu șefii de la Scînteia tineretului, în 1986 este mutat disciplinar la secția Agrară, până în 1987 când este numit redactor șef la revista Teatru. În această funcție îl găsesc evenimentele din 1989.
În 1990 sub conducerea lui Ion Cristoiu au apărut trei publicații: Expres Magazin, primul ziar privat din România ziarul Observator și Zig Zag. Ultima publicație reușește să ajungă la un tiraj de 600.000 de exemplare, un record pentru acea perioadă. După ce demisionează de la conducerea săptămânalului Zig Zag, în 1992 pune bazele ziarului Evenimentul zilei, cotidian considerat deschizătorul presei românești de după 1989.
Cristian Tudor Popescu (n. 1 octombrie 1956, București) s-a făcut remarcat, după 1989, ca scriitor, filmolog, jurnalist la cotidianul Adevărul. În anul 2005 a fondat, cu o parte din redacția Adevărul, un nou cotidian, Gândul, pe care l-a condus ca director.
Jurnalistica sa e caracterizată de o înaltă plasticitate a limbajului, precum și de exprimarea de judecăți tăioase, inechivoce și pesimiste. Concomitent cu activitatea jurnalistică, Tudor Popescu a devenit cunoscut și datorită comentariilor sale politice, foarte acide. În prezent, este comentator politic la Digi24 și ProTv.
Cristian Tudor Popescu are și un doctorat în cinematografie, cu o teză pe tema propagandei și manipulării în filmul românesc.
Mihai Gâdea s-a născut pe 10 ianuarie 1977 în București. Este realizator de programe de televiziune, iar începând din 2010 a devenit directorul postului de televiziune Antena 3. De foarte mulți ani, la acest post de televiziune, Mihai Gâdea moderează emisiunea „Sinteza zilei”, în cadrul căreia dezbate, alături de inivitații săi, principalele teme ale scenei politice, dar nu numai.
Persoalități non-politice
Simona Halep - 41,9% Ioan-Aurel Pop - 12,5% Tudor Chirilă - 12,1% Mihai Șora - 8,9% Dan Puric - 7,3% Patriarhul Daniel - 5,8% Naționala Feminină de Tenis de Masă - 4,4% Andrei Șerban - 2,6% Monica Pop - 2,3% Renate Weber - 2,2%
Simona Halep a obținut aproape jumătate din voturile cititorilor la categoria personalităților non-politice. Simona Halep – Tenismena din Constanța a uluit o țară întreagă, și nu numai, în vara acestui an, când a cucerit titlul de Mare Șlem de la Wimbledon, după ce, în finală, i-a administrat americancei Serena Williams, în doar 55 de minute de joc, o adevărată lecție de tenis (scor 6-2, 6-2). Totodată, Simona Halep se află se află în top 10 WTA din 27 ianuarie 2014, adică de peste cinci ani și jumătate, iar de atunci nu s-a mai clasat niciodată mai jos locul 10. A încheiat sezonul 2019 pe locul 4 mondial.
Istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a criticat dur clasa politică românească în legătură cu situația deplorabilă a românilor din Ucraina, acolo unde autoritățile se pregătesc să închidă școlile cu predare în limba română. „Statul român are o responsabilitate imensă, pe care ar trebui s-o exercite prin instituțiile sale, mai ales prin guvern și parlament. Miniștrii și parlamentarii – o mare parte a lor – nu sunt demni de misiunea pe care și-au asumat-o ori care le-a fost încredințată prin votul democratic”, a comentat Ioan-Aurel Pop, în exclusivitate pentru Evenimentul istoric. Mai mult: „Ar trebui să avem un mecanism de îndepărtare a celor nevolnici, incapabili, inactivi. Nu ajunge să vrei să fii ministru ori parlamentar, nu ajunge să candidezi și nu ajunge nici măcar să fii ales ori numit! Abia după alegere sau numire vine greul, iar dacă greul este prea mare, retragerea pentru incapacitate ar fi singura soluție demnă”.
Tudor Chirilă Cazul crimelor de la Caracal a stârnit o reacţie vehementă din partea lui Tudor Chirilă, care, în timpul unui concert organizat la Constanța, a criticat dur Poliţia Română. Înainte de ultima piesă – „În ţara în care m-am născut” – Chirilă a spus despre România că este ţara în care poliţiştii sunt mai prieteni cu infractorii decât cu cetăţenii şi că nu mai este o ţară sigură. În continuare, cântărețul a lansat un îndemn la proteste și la apărarea libertăților civile: „Eu cred că trebuie să stăm călare pe ei să-și facă treaba și să ieșim în stradă de fiecare dată când ne sunt încălcate chiar cele mai mici drepturi. E singurul lucru pe care îl mai avem”.
Evenimentul care v-a indignat cel mai mult
Reacția autorităților în Cazul Caracal - 27,4% Lipsa unei dezbateri pentru prezidențiale - 21,5% Declarațiile despre diaspora ale lui Bădălău - 16,2% Audierile din Dosarul Revoluției - 8,1% Clipul Emag cu Mihai Șora - 6,4% Lipsa de apă caldă și căldură în Capitală - 5,9% Prestația Naționalei de fotbal în calificările Euro 2020 - 4,01% Postările lui Andrei Caramitru - 3,9% Crima comisă de pedofilul olandez la Dâmbovița - 3,5% Scandalul adopției Sorinei Săcărin 3,1%
Reacția autorităților statului în cazul Caracal i-a indignat cel mai mult pe cititorii EvZ. După mai bine de cinci luni de zile, cazul „Crimele din Caracal”, prezentat de EVZ, arată că ancheta pare să bată pasul pe loc. Reacția rușinoasă a autorităților din dimineața zilei de 26 iulie, atunci când procurorul Cristian Popescu a decis să aștepte până la ora 6.00 dimineața intervenția polițiștilor, la 24 de ore după ce Alexandra Măceșanu, fata de 15 ani, din județul Olt, a sunat, disperată, la 112, a condus doar la arestarea lui Gheorghe Dincă. Bărbatul din Caracal susține că el ar fi răpit și ucis două fete, pe Alexandra și pe Luiza Melencu, o adolescentă dispărută din luna aprilie. Până în luna decembrie DIICOT nu a prezentat dovezi concrete care să poată dovedi moartea tinerelor.
Dezbaterea, tema care a monopolizat turul doi, i-a nemulțumit mult pe cititorii ziarului. Dezbaterea despre dezbatere a fost singura temă a campaniei pentru turul doi a alegerilor prezidențiale. Candidata PSD, Viorica Dăncilă, i-a aruncat mănușa lui Klaus Iohannis, însă președintele în funcție a ignorat-o pe motiv că nu coboară la acest nivel. S-a ajuns chiar și la situații ridicole, se făceau pariuri pe dezbatere, iar Dăncilă era sfătuită să dea buzna peste contracandidat. Deși refuzul lui Iohannis a fost tratat drept o lașitate și de către unii simpatizanți, lipsa dezbaterii nu a influențat rezultatul deloc rezultatul alegerilor, iar echipa de campanie știa asta.
Declarațiile despre diaspora ale lui Bădălău La aproximativ un an după ce a arvunit un taraf de lăutari care să-i cânte la ureche, la o petrecere, „Să vină Diaspora ca să ne pi.. pe ea”, vicepreședintele PSD, Niculae Bădălău, a recidivat. Încercând să justifice de ce nu trebuie mărit numărul de parlamentari care să-i reprezinte pe românii aflați la muncă în străinătate, Bădălău s-a referit la marea lor majoritate ca la niște prostituate = „fetele alea”. El a spus că doar 700.000 de români din Diaspora locuiesc legal, cu domiciliu și pașapoarte, iar restul, până la 3- 5 milioane, „sunt fetele alea, de le duc ăștia”.
Cel mai important eveniment
Condamnarea lui Liviu Dragnea - 21,5% Vizita Papei Francisc în România - 16,9% Halep - Câștigarea celui de al doilea titlul de Mare Șlem (Wimbledon) - 12,6% Câștigarea prezidențialelor de către Iohannis - 10,5% Succesul moțiunii de cenzură - 9,5% România la Președinția rotativă a Cosiliului UE - 9,3% Eșecul PSD cu cel mai mic scor din ultimii 30 de ani - 6,7% Învestirea guvernului condus de Ludovic Orban - 5,2% Achitări de răsunet în dosarele DNA - 5,1% Naționala de Tineret în semifinalele Euro 2019 - 2,7%
Pe 27 mai, la o zi după ce PSD a pierdut dramatic alegerile europarlamentare, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat condamnările în dosarul angajărilor fictive. Liderul PSD de la acel moment, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. În aceeași seară, el s-a predat și a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, în huiduielile mai multor persoane. Dragnea a fost acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman (2000-2012), i-ar fi determinat pe șefii Direcției de Protecție a Copilului să le angajeze fictiv și să le mențină în funcții pe două membre PSD: Adriana Botorogeanu (51 de ani) si Anisa-Niculina Stoica (46 de ani).
Papa Francisc s-a aflat în România, anul acesta, pentru trei zile, între 31 mai și 2 iunie, într-o vizită de stat pastorală și ecumenică. A fost a doua vizită a unui suveran pontif în țara noastră, după cea a Papei Ioan Paul al II-lea, din 1999. Papa Francisc s-a rugat în Catedrala Mântuirii Neamului alături de Patriarhul Daniel, a oficiat Liturghii în Catedrala Sfântul Iosif din București, la Iași și la Șumuleu-Ciuc (Harghita). La Blaj, pe Câmpia Libertății, a beatificat șapte episcopi greco-catolici martiri, uciși în urma represiunii comuniste.
Simona Halep a reușit, în 2019, ceea ce mulți nu se așteptau: cucerirea titlului de Grand Slam de la Wimbledon. De ce surprinzător? Pentru că sportiva în vârstă de 28 de ani a triumfat pe iarbă, o suprafață de joc pe care nu o a preferat-o, cel puțin până la cucerirea celebrului trofeu de la All England Club. Așadar, în decurs de doi ani, Simona și-a trecut în palmares două titluri de Mare Șlem: Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019. Singura tenismenă din România care câștigase un titlu major, până la Halep, a fost Virginia Ruzici, când s-a impus în ediția 1978 a Roland Garros-ului.