TOPURILE ANULUI POLITIC 2014. Scandalul vaccinului contaminat de la Cantacuzino, efect al proastelor guvernări!?

TOPURILE ANULUI POLITIC 2014. Scandalul vaccinului contaminat de la Cantacuzino, efect al proastelor guvernări!?

Un alt scandal de proporții care, prin impactul asupra securității sănătății populației, a mai pus o piatră la temelia falimentării Institutului

Vaccinul antigripal produs în decembrie 2013 de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino” a fost interzis, la începutul lunii februarie 2014. Este vorba despre 400 de mii de doze de vaccin care conţineau o endotoxină ce poate fi periculoasă pentru organismul uman. Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a sesizat Curtea de Conturi în legătură cu modul în care au fost cheltuiți banii publici primiți de către Institutul „Cantacuzino” și a solicitat experților Organizației Mondiale a Sănătății să efectueze analize complexe asupra procesului de producție „pentru identificarea tuturor determinanților care au influențat calitatea produsului”.  Oficialul a divulgat faptul că există suspiciuni că pe toată linia de fabricație a vaccinului antigripal de la Institut s-ar fi întâmplat „lucruri cu rea-voință” și a recunoscut că este posibil să nu poată fi recuperați banii dați pentru un ser neconform (două milioane și jumătate de euro), deoarece suma era prevăzută pentru începerea producției, indiferent de calitatea vaccinului obținut.

Parchetul a fost sesizat

O lună mai târziu, cazul a fost discutat în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, având în vedere implicaţiile în planul securităţii naţionale ale disfuncţiilor constatate în activitatea Institutului „Cantacuzino”. CSAT a apreciat că, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului „Cantacuzino”, din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producție, dar și a implicării improprii a Ministerului Sănătății, s-au înregistrat, în ultima perioadă, deficienţe care pot genera vulnerabilităţi la adresa stării de sănătate a populaţiei şi că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficiențe și pentru prevenirea repetării acestora. Prin urmare, președintele României, Traian Băsescu, a decis înaintarea unui raport către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Falimentare intentionată?!

Construit pe un teren aflat lângă Parcul Izvor, Institutul „Cantacuzino” poate produce vaccin antigripal pentru sezonul 2014-2015, iar neregulile constatate la lotul realizat în decembrie 2013, care nu a îndeplinit cerinţele farmacopeei europene pentru endotoxină, au fost cauzate de presiunea pusă pe instituţie, au concluzionat experţii OMS.

Reamintim că în 2013, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014, iar Institutul urma să pună la dispoziţie alte 400.000 de doze, respectiv cele care au fost interzise la luna februarie a acestui an.

Important de precizat este și faptul că liniile de producție ale vaccinurilor de la „Cantacuzino” nu au mai fost complet modernizate din anii ’80.  Ținând cont de modul în care, de-a lungul vremii, Ministerul Sănătății a luat decizii cu impact major asupra unității de cercetare, voci din sistemul de sănătate, sub protecția anonimatului, nu exclud „posibilitatea direcționării unei falimentări intenționate”, cu scopul preluării facile și la un preț de nimic a Institutului, având în vedere „potențialul”, fie și doar imobiliar, de care s-ar putea servi eventualul investitor.

.Evenimentul zilei vă invită să votaţi "Topurile anului politic 2014". Votaţi mai jos în cele cinci categorii propuse şi aflaţi rezultatele în ediţia de miercuri, 31 decembrie, a Evenimentului zilei.

 

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.