Cât plătesc părinții pentru educația preșcolarilor. Topul celor mai scumpe grădinițe din România

Cât plătesc părinții pentru educația preșcolarilor. Topul celor mai scumpe grădinițe din România Sursa foto: Arhiva EvZ

Numărul preșcolarilor din țară a crescut considerabil în ultimul deceniu. Dacă în urmă cu zece ani existau aproximativ 17.000 de preșcolari în anul școlar 2021/22 numărul acestora aproape că s-a triplat, informează Institutul Național de Statistică.

Doar în ultimul an, instituțiile private au raportat o creștere cu 20% a numărului de preșcolari, cea mai mare din ultimii 10 ani. Din păcate nu același lucru se poate spune și despre numărul grădinițelor de stat cât și de populația preșcolarilor care frecventează instituțiile de stat. În acest caz datele furnizate de INS indică o scădere de la 68659 în anul școlar 2013/2014, la aproximativ 481000 în anul școlar 2021/2022.

Tot mai mulți părinți aleg să-și dea copii la grădinițele private

Din ce în ce mai mulți părinți aleg instituțiile private atrași de flexibilitatea programului prelungit, vacanțele ceva mai scurte la care se adăugă programa educațională precum și numărul limitat de locuri din învățământul de stat.

Situație întâlnită în orașele mari ale țării, unde găsirea unui loc la o grădiniță de stat este de multe ori o misiune imposibilă. În aceste condiții costurile învățământului privat din țară au crescut considerabil chiar și cu 50%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Părinții din Cluj-Napoca plătesc cel mai mult pentru educația copiilor. Taxa lunară medie este de aproximativ 2.270 de lei. Pe locul doi se află Capitala unde taxa medie este de 2.200 de lei. Următoarele trei locuri se află Târgoviște, Oradea și Târgu-Mureș. Brașov, Constanța și Ploiești fac parte de asemenea din top 10 orașe unde costul învățământului privat depășește media națională.

Topul celor mai scumpe grădinițe

sursă foto: Arhiva EvZ

Orașele cu cele mai mici taxe lunare din sistemul privat

La polul opus, orașele cu cele mai mici taxe sunt și localitățile unde oferta învățământului privat este redusă. Astfel, în Brăila, Giurgiu și Arad părinții scot din buzunar pentru grădinițele private între 1.105 și 1.210 lei. Un alt factor important în stabilirea costurilor pentru învățământul privat îl constituie salariul mediu.

Este și motivul pentru care rezidenții din Cluj și București plătesc cel mai mult pentru creșele și grădinițele private. Pe de altă parte, dacă luăm în considerare raportul cost/putere de cumpărare observă că topul se modifică semnificativ.

Astfel, orașe ca București sau Cluj-Napoca nu se mai regăsesc în top 10. Sunt substituite de Oradea, Târgoviște și Râmnicu-Vâlcea. Cu alte cuvinte sunt orașele cu cele mai scumpe creșe și grădinițe private raportate la puterea de cumpărare, potrivit clubulcopiilor.ro.