Clasamentul celor mai PERICULOASE locuri de pe LITORALUL românesc
- Mihnea-Petru Pârvu
- 20 iulie 2012, 16:12
Malul românesc al Mării Negre e plin de capcane. Plajele sunt deschise, neprotejate de curenţi şi valuri. Pericolul te pândeşte!
Sunt bronzaţi, bine făcuţi, excelenţi înotători şi arătoşi. Pe plajă, femeile trag cu ochiul la ei. Sunt cei care te scapă din belea atunci când marea vrea să te înghită. Au o meserie pe care o practică doar patru luni pe an. În rest, se antrenează. În urmă cu 20 de ani, erau puţini şi în afară de o barcă cu rame, un fluier şi un colac de salvare, singurul ajutor le era priceperea. Azi, sunt de aproape patru ori mai mulţi, au şalupe rapide, skijet-uri, caiace, tot felul de plute şi veste de salvare. Înainte, grija lor era să te salveze dacă te lăsau puterile când te îmbăiai. Astăzi, preocuparea lor este prevenţia. Să nu te lase să ajungi în situaţii dificile. Cum te apropii de geamandură, hop şi ei pe capul tău. Unii inconştienţi îi înjură şi după ce sunt salvaţi de la moarte uită să le mulţumească. În dicţionar li se spune salvamarişti, dar lumea le-a amputat sufixul şi le zice simplu: salvamari. Marea Neagră, cu primejdiile ei, a rămas la fel. "Salvamarii" le ştiu bine. Coordonatorul lor din Mamaia, Gabi Culea, şi omologul său din Eforie, Florin Dumitrache - au alcătuit un TOP 10 al celor mai periculoase locuri de scăldat de pe litoral. A salvat un ins de 160 de kile! Trei evenimente l-au marcat pe viaţă pe Gabi, şeful salvamariştilor din Mamaia. În 2005, într-o zi cu mare agitată, cu valuri de doi metri la mal, în zona Cazinoului, a văzut o pereche de tineri care se pregătea să intre în apă. I-a întors din drum şi a plecat spre sudul staţiunii: "S-au întors... După zece minute m-au anunţat că o persoană e în pericol. Era băiatul... L-am urcat în barcă şi l-am întrebat de fată. A tăcut... Am văzut-o când un val a scos-o dintre ape! Avea 21 de ani...". Lui Gabi, ditamai omul, de 36 de ani, trecut prin multe, îi tremură bărbia: "Îmi venea să-l bat pe puşti! Cine a fost responsabil, că io îi întorsesem din drum!? Fără el, fata n-ar fi intrat în apă!". Oftează: "Anul trecut, tot pe o mare rea, în aceeaşi zonă, am văzut un bărbat şi o adolescentă care dădeau de înţeles că sunt în pericol. Am sărit în apă şi când am ajuns la ei mi-am dat seama că fata nu ştia să înoate. I-am zis omului să plece la mal. Pe ea mi-am agăţat-o de gât. Atunci mi-a zis că pe acolo era şi unchiu-său. L-am văzut şi cu fata în cârcă l-am ancorat de-o geamandură. Avea 160 de kile şi de frică să nu se înece renunţase şi la pantalonii scurţi cu care era îmbrăcat...". Grasul a avut noroc! Prin zonă se nimerise, călare pe un skijet, Răducu Mazăre, fiul edilului Constanţei. "Mi-a dat skijet-ul, a sărit în apă, că avea vestă şi a aşteptat până i-am dus pe amândoi la mal! S-a nimerit la locul şi la timpul potrivit". Gabi Culea se ruşinează: "Ăla de 160 de kile a alergat toată ziua după mine, să-mi dea bani!". Florin Dumitrache îl completează: "Mulţi ne mulţumesc, dar la fel de mulţi ne jignesc...".
"De vara trecută până acum, la Mamaia şi Eforie n-a fost niciun caz de înec!" Florin Dumitrache, şeful Salvamar Eforie Nord şi Sud Salvamarist trăznit de fulger
Pe peretele dinspre răsărit al bazei Salvamar de la Cazinoul din Mamaia e încropit un fel de altar. Mai multe fotografii cu un tânăr sunt vegheate de o lumânare. L-a chemat Bogdan Cibotariu, a fost coleg cu ei şi a murit stupid, la numai 27 de ani. "L-a trăznit un fulger în timp ce era în misiune!", lăcrimează Gabi Culea. S-a întâmplat pe 17 iunie 2007, în dreptul Pescăriei din Constanţa: "I se oprise motorul şi ceruse ajutorul unei bărci din apropiere. M-a sunat pe mine şi, când am răspuns, l-a trăznit. A murit pe loc!". Nici până azi nu se ştie dacă nefericitul apel a fost cauza bizarului deces. Altă aventură a avut-o când a trebuit să scoată dintre valuri doi ţigani, de-ăia burtoşi. "Aveau lanţuri ca nişte ancore la gât!", se destinde Gabi. "Nu ştiau cum să-mi mai mulţumească: «Frate, pupaţi-aş tălpile, că m-ai salvat», zicea unu' şi dup'aia îl lua p-ălălalt la rost: «Şi tu fir'al dracului că m-ai adus la mare, la plajă, că te omor acu'!». Odată, după ce l-a gonit pe un poliţist de mai multe ori afară din apă, s-a dus după el să-l scape de înec. "După ce l-am salvat, nici mulţumesc n-a zis!". Ultimul caz grav s-a petrecut la Eforie, duminică, pe 15 iulie. Costin Dinu, unul din "salvamarii" din Eforie, a scos la mal un ins de o sută de kile cu piciorul rupt şi leşinat: "A căzut de pe «banană» şi s-a lovit de ăilalţi! Noroc că eram pe aproape. A scăpat!".
De la bărci cu rame şi un fluier, la şalupe şi skijet-uri!
Înainte, serviciul de Salvamar era bazat pe "Aoleo, mă înec!". Şi trebuia ca salvamariştii să intervină. Până în '90, erau trei puncte în toată Mamaia, care are opt kilometri. Azi sunt 18 şi zona de supraveghere s-a mărit până la Corbu. Pe tot litoralul dacă erau o sută de "salvamari". Anul ăsta sunt peste 350. "Oamenii erau aleşi pe principiul e bun dacă înoată bine şi e curajos. Erau mulţi studenţi la sport. Sunt şi acu'. Numai că, din 2000, se fac cursuri de specializare, cu bareme şi teste severe. Mergem mult pe prevenţie, să nu ajungem la intervenţii. Sunt şi femei. Avem şi o studentă în ultimul an la «Educaţie fizică», de loc din Strehaia!", explică şeful Salvamar - Mamaia. S-a trecut de la bărcile din lemn, cu rame şi colace de salvare, la şalupe rapide, skijet-uri, caiace de patrulare, plute şi plăci de salvare. Atunci erau fluiere, iar azi staţii de emisie-recepţie şi celulare. Cele mai multe probleme nu le ridică cei ce nu ştiu să înoate, ci dimpotrivă, vitejii care confundă marea cu piscina. "Mai sunt şi copiii nesupravegheaţi, cardiacii şi, nu în ultimul rând, beţivii...".
"Marea Neagră trebuie respectată. Dacă o respecţi te lasă în pace. Dacă o sfidezi, te ia la ea..." Gabi Culetu, coordonator Salvamar Mamaia-Constanţa
TOP 10 locuri unde trebuie să fii prudent când te scalzi 1. MAMAIA - zona digului vechi de la Cazino, din cauza fundului accidentat de pietrele căzute din digul dezafectat;
- zona Hotelului Parc. Curenţi putenici în zona digului. Victimele sunt în special dintre copii constănţeni veniţi nesupravegheaţi la plajă; 2. EFORIE - Plaja Belona şi zona "Golfuri", zonă deschisă, curenţi puternici şi valuri mari; 3. EFORIE zona deschisă dintre taberele de copii Luminiţa şi Internaţional, cu hulă (valuri neprovocate de vânt, rămăşiţe ale unei furtuni); 4. EFORIE - zona Cazino, zonă deschisă. După furtună, fundul se umple de bolovani şi pietre; 5. COSTINEŞTI - Plaja "Zece steaguri". Valuri mari şi fund adânc. Epava n-ar fi un pericol dacă n-ar fi mulţi inconştienţi care vor să se urce pe ea. Risc major de accidente; 6. VAMA VECHE - Plajă periculoasă, în primul rând, din cauza alcoolului consumat în exces de turişti. 7. VENUS - în sudul staţiunii, din cauza fundului bolovănos şi hulei puternice; 8. CORBU - zonă deschisă total, nerecomandată celor care nu sunt înotători experimentaţi; 9. CONSTANŢA - Plaja Modern, în zona digul "Z". O groapă marcată, dar nerespectată de toată lumea, în special de copii; 10. Toate zonele neamenajate pentru plajă, în special cele cu stabilopozi. Pe mare agitată nu se poate urca pe ei din cauza algelor şi scoicilor depuse.