Topul aeroporturilor unde riști să pierzi escala. Beijing, aeroportul cel mai riscant pentru pasagerii în tranzit

Topul aeroporturilor unde riști să pierzi escala. Beijing, aeroportul cel mai riscant pentru pasagerii în tranzit

În anumite cazuri, pasagerii care pierd conexiunile pot primi compensații de până la 600 de euro. Riscul de a pierde escala pe Aeroportul Otopeni e minim

Riscul cel mai mare pentru pierderea conexiunii îl au pasagerii care călătoresc cu escală în China, fie că vorbim de Aeroportul din Beijing sau de cel din Shanghai, arată analiza realizată de Air Help, companie internațională spe cializată în obținerea com pensațiilor pentru pasageri. Însă, pot evita astfel de situații chiar din momentul în care fac rezervarea biletelor. Important e ca între ora de aterizare și cea de decolare să fie timp suficient. Pentru cele două aeroporturi din China, spre exemplu, cele două zboruri trebuie să fie la trei ore unul de celălalt.

Când fugi dintr-un terminal în altul

În Europa, șansele cele mai mari de ratare a îmbarcării sunt la Madrid, unde trebuie să ai o oră și jumătate între zboruri (65 de minute pe cursele Iberia). Pe aeroportul din Bruxelles și pe cel din Paris aterizarea și decolarea trebuie să aibă minimum 90 de minute între ele. La polul opus, riscul cel mai mic de a rata îmbarcarea este pe aeroporturile din Amsterdam, Munchen sau Zurich, recomandate celor care fac escală. Nu în ultimul rând, Aeroportul Henri Coandă din Otopeni se află în rândul celor „sigure”, la noi pasagerii având nevoie de circa 50 de minute între zboruri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zboară cu aceeași companie!

„Când rezervi zboruri cu escale și rezervi separat fiecare segment, trebuie luați în calcul timpii de transfer din respectivele aeroporturi. Aceste transferuri diferă de la un aeroport la altul. Din păcate, dacă zborurile sunt rezervate separat și se pierde conexiunea, pasagerul nu are dreptul la o cursă alternativă și nici la compensații. Poate primi despăgubire doar dacă primul zbor efectuat a înregistrat o întârziere mai mare de trei ore față de momentul inițial al aterizării”, spune Ștefan Radu, country manager Air Help. Potrivit Directivei Europene 261/2004, dacă un zbor are mai multe escale, inclusiv întârzierea la una dintre ele poate fi despăgubită. Esențial este ca toate zborurile să fie pe o singură rezervare.

Ai prea puțin timp între curse?

E vina companiei! „Foarte multe companii aeriene nu respectă timpul de transfer stabilit de aeroporturi pentru transferuri, lucru care, adesea, cauzează pasagerilor pierderea legăturii. De curând, am avut un caz al unei familii de patru persoane care a pierdut conexiunea la Frankfurt pentru că a avut mai puțin de 10 minute să prindă zborul de legătură, în condițiile în care acest aeroport necesită 90 de minute pentru zborurile cu escală. Compania a învinuit familia cu pricina că nu s-a grăbit să prindă îmbarcarea, ceea ce este inacceptabil”, spune Ștefan Radu.

Când nu poți primi compensații

Pasagerii nu au dreptul la compensaţii, printre altele, în următoarele cazuri:

● dacă sunt informaţi despre anulare cu cel puţin două săptămâni înainte de ora de plecare prevăzută; ​● dacă operatorul de transport aerian poate face dovada că anularea este cauzată de împrejurări excepţionale care nu au putut fi evitate în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile, etc.

(Lista completă a situațiilor pe www.eccromania.ro)

FOTO: Dacă pierd escala, pasagerii au dreptul la compensații

Ce faci când se anulează zborul?

Anularea este definită ca fiind neefectuarea unui zbor programat anterior şi pentru care s-a făcut cel puţin o rezervare, arată reprezentanții Centrului European al Consumatorilor din România. Totodată, potrivit Curţii Europene de Justiţie, un zbor este anulat și atunci când zborul prevăzut anterior şi întârziat este transferat pe unul alternativ. De asemenea, un zbor întârziat, indiferent de durata întârzierii, chiar dacă este prelungită, nu poate fi considerat zbor anulat dacă se efectuează în conformitate cu programarea prevăzută anterior de către operatorul de transport aerian. În cazul anulării zborului, pasagerii au dreptul de a li se oferi gratuit mese şi băuturi răcoritoare, direct proporţionale cu timpul de aşteptare şi două apeluri telefonice, mesaje prin telex, telefon sau fax. În eventualitatea unei redirecţionări, dacă ora de plecare anticipată a unui nou zbor este la cel puţin o zi după ora de plecare programată pentru zborul anulat, pasagerii au dreptul de a li se oferi gratuit cazare hotelieră şi transportul dintre aeroport şi locul cazării. În cazul anulării zborului, pasagerii primesc o compensaţie de:250 EURO pentru toate zborurile de 1.500 km sau mai puţin; ​● ​400 EURO pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1.500 km şi pentru toate zborurile cuprinse între 1.500 şi 3.500 km; ● 600 EURO pentru toate celelalte zboruri.

De cât timp ai nevoie ca să tranzitezi un aeroport

TOP - Oraș - Cod Aeroport - Timp minim de tranzit

1 - Beijing - BJS / PEK  - 180 de minute 2 - Shanghai - PVG - 150 de minute 3 - Rio de - Janeiro - GIG - 120 de minute **** 7 - Madrid - MAD - 90 de minute 12 - Berlin - TXL - 60 de minute 13 - Frankfurt - FRA - 60 de minute 14 - Istanbul - IST - 60 de minute 15 - London - LHR - 60 de minute **** 17 - Vienna - VIE - 60 de minute 18 - Brussels - BRU - 60 de minute 19 - Paris - CDG - 60 de minute **** 22 - Stuttgart - STR - 45 de minute 23 - Köln/Bonn - CGN - 45 de minute 24 - Düsseldorf - DUS - 45 de minute 25 - Hamburg - HAM - 45 de minute 26 - Rome - FCO - 45 de minute 27 - Amsterdam - AMS - 40 de minute 28 - München - MUC - 40 de minute 29 - Zürich - ZRH - 40 de minute