Top Gun l-a făcut celebru, iranienii au ciuruit cu el iahtul lui Saddam

Top Gun l-a făcut celebru, iranienii au ciuruit cu el iahtul lui Saddam

„Top Gun”, filmul realizat în 1988, cu Tom Cruise în rol de pilot, a făcut ca F-14 să întruchipeze tot ceea ce este fascinant la avioanele de luptă și piloții care zboară cu ele.

Avionul Tomcat, produs de compania Grumman, intrat în serviciu în 1975, este considerat unul dintre cele mai puternice aparate de interceptare. A fost primul avion de luptă operațional de a patra generație care a combinat cu succes caracteristicile de viteză mare, manevrabilitate ridicată și avionică și armament sofisticat, devenite acum standard, potrivit NationalInterest.

În povestea celebrului Tomcat există și o ironie. Tomcat este unul dintre avioanele de luptă americane care a văzut cea mai susținută și intensă confruntare aer-aer din generația sa. Și totuși, americanii de pe F-14 au doborât doar cinci avioane ostile.

În ciuda acestui lucru, Tomcat și-a obținut recordul de luptă în serviciul unuia dintre cei mai amari rivali ai SUA, Iranul, potrivit nationalinterest.org.

Pentru a înțelege de ce Tomcat a fost atât de revoluționar, trebuie luat în considerare contextul timpului său. Prioritatea numărul unu a Marinei a fost să existe un „ avion de luptătă de apărare a flotei”. În timp ce marina SUA o depășea pe omoloaga sa sovietică, experiența din cel de-al Doilea Război Mondial a demonstrat că avioanele reprezentau o amenințare mai mare decât navele. Dacă Războiul Rece s-ar fi încins, formațiuni de bombardiere sovietice ar fi coborât asupra forțelor de operare ale transportatorilor americani și ar fi dezlănțuit rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Experiența războilui din Vietnam a arătat că avioanele de luptă ale marinei americane trebuiau, de asemenea, să fie capabile să câștige superioritatea aeriană, adică să învingă avioanele de luptă ale inamicului. Așa a apărut Tomcat, după ce, în 1969, Marina a selectat designul propus de Grumman Aerospace Corporation.

Avionul putea doborî bombardiere care transportau rachete înainte ca acestea să apuce să şi lanseze încărcătura. A fost, de asemenea, singurul avion de lupăt occidental din generația sa care a avut un senzor intern de căutare și urmărire în infraroșu, ALR-23. Teoretic, Tomcat putea să tragă până la șase rachete Phoenix în succesiune rapidă.

Iranul a fost singurul client la export al avioanelor Tomcat. Și a rezistat cu brio. Avioanele F-14 şi-au demonstrat eficiența în misiuni mai mul decât în cele din cadrul US Navy, reușind să doboare avioanele irakiene. Printre țintele lovite de F-14 s-au numărat instalația de transmisie radio folosită de ministerul de propagandă irakian și chiar iahtul personal al lui Saddam Hussein.

Avionul Tomcat a fost scos din serviciul Marinei SUA în 2006. Îm ciuda unor puncte slabe, Tomcat s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari avioane de luptă americane ale erei sale, atât pe mâna marinei americane, cât și a forțelor aeriene iraniene.

 

Ne puteți urmări și pe Google News