Tony Blair îl critică pe președintele Biden pentru retragerea militară „imbecilă” din Afganistan

Tony Blair îl critică pe președintele Biden pentru retragerea militară „imbecilă” din Afganistan

Tony Blair a rupt dramatic tăcerea asupra crizei din Afganistan acuzându-l pe președintele Joe Biden de o decizie „imbecilă” de a retrage trupele americane. Tony Blair, fostul prim-ministru, care a trimis trupe britanice în Afganistan în 2001, a declarat că „abandonarea Afganistanului și a poporului său este tragică, periculoasă [și] inutilă”.

Tony Blair a spus că retragerea din Afganistan este o mișcare politică care nu aduce beneficii nimănui, scrie Sky News. Totodată mai spune că actuala criza relevă faptul că Marea Britanie riscă să fie retrogradată la „a doua divizie a puterilor globale”. El acuză Marea Britanie că este „în afara Europei și este „puțin sau deloc consultat” de către „cel mai mare aliat al nostru”, Statele Unite, ceea ce duce la scăderea influenței Regatului Unit în lume.

Într-un atac brutal împotriva retragerii ordonată de președintele Biden a trupelor americane, el susține că este evident că decizia de retragere nu a fost determinată de o strategie măreață, ci de politică. „Nu a fost nevoie să o facem”, scrie Blair. Am ales să o facem. Am făcut-o ascultând de un slogan politic imbecil despre încheierea războaielor pentru totdeauna.”

Evaluarea dură a preluării talibanilor de către domnul Blair, care în calitate de prim-ministru a trimis trupe britanice în Afganistan în 2001, vine într-un articol lung publicat pe site-ul institutului său pentru schimbări globale.

Abandonul Afganistanului său este tragic

"Abandonul Afganistanului și al poporului său este tragic, periculos, inutil, nu este în interesul lor și nici în al nostru", scrie fostul premier.

„În calitate de lider al țării noastre, care a luat decizia de a ne alătura Americii pentru a scoate talibanii de la putere și care avea speranțe mari în ceea ce am putea realiza pentru oameni și pentru lume, (...), știu mai bine decât majoritatea oamenilor cât de dificile sunt deciziile de acest tip, cât de ușor este să fii critic și cât de greu să fii constructiv. "

În atacul său împotriva președintelui Joe Biden, domnul Blair scrie: „Rusia, China și Iranul vor profita. Orice angajamente își vor asuma liderii occidentali (de acum înainte - n.n.)  vor fi văzut ca o monedă nesigură.

"Am făcut-o pentru că politica noastră părea să o solicite. Și acest lucru a devenit grija aliaților noștri și sursa bucuriei pentru cei care ne doresc rău. Ei cred că politica occidentală este distrusă".

Critici adresate atât lui Donald Trump, cât și președintelui Joe Biden

Tony Blair susține că „politizarea profundă a politicii externe și a problemelor de securitate” slăbește puterea americană.

El scrie: „Marea Britanie, aflată în afara Europei, văzând sfârșitul misiunii Afganistan de către cel mai mare aliat al nostru, cu consultări reduse sau deloc, are de făcut o analiză serioasă. Consecințele nu le vedem încă. Dar suntem expuși riscului retrogradării în a doua divizie a puterilor globale. Poate că nu ne deranjează. Dar ar trebui cel puțin să luăm decizia în cunoștiință de cauză. "

„Săptămâna trecută a fost sfâșietoare”

Despre ceea ce trebuie să se întâmple acum, Blair scrie: „Trebuie să evacuăm toate persoanele vulnerabile și să oferim sanctuar celor pentru care ne asumăm responsabilitatea - acei afgani care ne-au ajutat și au stat alături de noi și au dreptul de a cere să fim alături de ei.

„Nu trebuie să se respecte termene arbitrare. Avem obligația morală de a acționa până când sunt evacuați toți cei care trebuie să fie. Și ar trebui să facem acest lucru nu cu răutate, ci dintr-un profund sentiment de umanitate și responsabilitate.

„Trebuie să elaborăm un mijloc de a face față talibanilor și de a exercita o presiune maximă asupra lor. Acest lucru nu este atât de greu pe cât pare.

O șansă pentru Afganistan

"Talibanii se vor confrunta cu decizii foarte dificile și probabil că vor avea viziuni diferite asupra lor. Țara, finanțele sale și forța de muncă din sectorul public depind în mod semnificativ de ajutorul din SUA, Japonia, Marea Britanie și altele. Vârsta medie a populației este de 18 ani. Majoritatea afganilor au cunoscut libertatea și nu au cunoscut regimul taliban. Nu se vor conforma în liniște. "

Și întorcându-se la ceea ce trebuie să facă Boris Johnson, el adaugă: „Regatul Unit, în calitate de actual președinte al G7, ar trebui să convoace un grup de contact al G7 și al altor țări cheie și să se angajeze să coordoneze ajutorul pentru poporul afgan și să responsabilizeze noul regim. NATO - care a avut încă 8.000 de soldați în Afganistan alături de SUA - și Europa ar trebui să fie adusă pe deplin în cooperare în cadrul acestui grup.

"Trebuie să întocmim o listă de stimulente, sancțiuni, acțiuni pe care le putem întreprinde inclusiv pentru a proteja populația civilă, astfel încât talibanii să înțeleagă că acțiunile lor vor avea consecințe. Acest lucru este urgent."