Caz fără precedent: DNA cere arestarea preventivă a unui judecător al Curții Constituționale. În timpul monitorizării, Toni Greblă îl asigura pe un suspect că-i va da date din ancheta procurorilor.
Procurorii DNA au cerut Senatului avizul pentru încuviințarea arestării preventive și trimiterea în judecată a judecătorului CCR Toni Greblă. Magistratul este cercetat pentru mai multe fapte de corupie. Ieri, alte doua noi acuzaii au fost aduse acestuia: favorizarea făptuitorului și de informații ce nu sunt destinate publicității.
Totul începe pe 2 octombrie 2014, atunci când Grebla a avut o întâlnire cu doi oameni de afaceri: Mihai Prundianu si Vasile Niescu. Prundianu este, potrivit DNA, folosit ca interpus în afacerile judectorului CCR. Nițescu este directorul fabricii de ulei Ultex Țăndărei.
„Îți aflu, îți spun eu!”
În timpul discuiei, Grebla i-a promis lui Niescu – care era cercetat într-un dosar de corupie, ca în cazul în care din ancheta desfasurata în acea cauza ar rezulta „un pericol”, va afla acel lucru si i-l va spune. „Dacă e un pericol, îți aflu, îți spun eu”, a promis Grebla. Niescu era cercetat de DNA pentru ca i-a solicitat presedintelui CJ Ialomia, Vasile Ciuperca, sa intervina la ANAF pentru a influena decizia legata de fabrica, aflata în procedura falimentului.
Surprizele din BMW
O alta parte a anchetei este pentru a afla cum acte ale DNA au ajuns în posesia lui Grebla. Pe 22 ianuarie 2015, atunci când a explodat cazul, ofițerii au percheziționat BMW-ul pe care îl folosea judecătorul. Aciunea a avut loc în parcarea Palatului Parlamentului – garajul Senatului României.
Într-una din cotiere, procurorii au gasit o copie a adresei Prefecturii Gorj, din 11 august 2014, catre Primaria Telesti, în care se face referire la dosarul DNA numarul 385/P/2011. Adresa viza condițiile de emitere a titlului de proprietate pe terenul soacrei acestuia, Viorica Tănăsescu.
„O să am grijă să fi i terminat!”
Fostul director general al Complexului Energetic Oltenia, Dan Laureniu Ciurel,a povestit la DNA ca judecatorul CCR a intervenit pentru favorizarea finului sau, Ion Bîrcina. Era vorba de stingerea unei creane de 6,2 milioane de lei, datorate Complexului, cu un teren supraevaluat si aparatura electronica inutila societa- ii. Când a fost refuzat, acesta a trecut la ameninari.
„În acest context, a fost prezent si Toni Grebla, alaturi de ali parlamentari de Gorj si alte oficialitai ale judeului. În fapt, în timpul sedinei m-am contrazis cu Toni Grebla, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat Condescu Marin, care era susinut în mod public de Toni Grebla. Eu îi reprosam lui Condescu amestecul în activitatea administraiei si presiunea continua de a pune directori în tot felul de funcii sau alte persoane. La un moment dat, am parasit sala si eu, si Toni Grebla, iar pe holul Prefecturii Gorj ne-am reîntâlnit. Foarte nervos, Toni Grebla mi-a spus textual, citez din memorie: «Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată și o să am grijă să fii terminat! ». I-am raspuns: «Aveți intenția să mă amenințați direct?», la care Toni Grebla mi-a spus ca: «Nu este o amenințare, este doar un avertisment!»”.
Combinațiile cu afaceriștii ruși
Alte detalii inedite din referatul DNA în cazul Greblă.
● Judecatorul nu dorea sa apara în acte ca proprietar al unei ferme agricole din jude ul Gorj – specializata în cresterea struilor. În discu- ii, acesta voia sa bage un om de paie ca proprietar: „N-as baga copiii, ca fiecare e cu activitatea lui... deci eu sau copiii în niciun caz”.
● Doi dintre partenerii de afaceri ai lui Toni Grebla – au avut un contract de prestari servicii – oua de stru incubate si tabacire de piei- sunt doi cetaeni rusi, fraii Denis si Veceslav Suraki. Cei doi au declarat la DNA ca, în perioada 1995-1996, au vândut în România oeluri plate si profile de la combinatele siderurgice din Federaia Rusa. Mechel, respectiv Iorich Vladimir si Ziuzin Igor, la acel moment, când acestia au vizitat România si clienii societa ii.
● Toni Greblă i-a sprijinit pe cei doi frați în proiectul „Dropia”, proiect de interes național pentru România și care trebuia coordonat de Ministerul Mediului, care avea ca țintă repopularea cu animale pe cale de dispariție.
● Judecatorul l-a înso- it pe Veceslav Suraki într- o vizita la ministrul Apararii de la acea vreme, pentru identificarea unei loca- ii de cresterea dropiilor si, respectiv, la Ministerul Mediului, pentru accelerarea programului.