„Cât timp în cazul nazismului a fost un proces public, ar fi cazul ca şi în ce priveşte comunismul întâmple acelaşi lucru”, a spus ieri episcopul Laszlo Tokes la finalul unei dezbateri organizată de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCR).
Concret, Tokes susţine alături de IICCR, CNSAS şi o serie de ong-uri, introducerea în Codul Penal a unor prevederi care să permită condamnarea crimelor şi a abuzurilor în numele comunismului, chiar dacă aceste fapte au îndeplinit termenul de prescriere. Astfel, episcopul a cerut să fie introdusă infracţiunea de „crimă împotriva omenirii” în legea penală, prevedere care să se aplice retroactiv.
Dacă în mod normal, potrivit unui principiu constituţional, orice prevedere legală se aplică doar pe viitor, în acest caz ar fi vorba de o excepţie. Şi asta pentru că, înainte de 1989, legea penală nu prevedea sancţionarea crimelor împotriva umanităţii, chiar dacă România adoptase în acest sens convenţia ONU din 1966, au susţinut iniţiatorii. Preşedintelui APD, Cristian Pârvulescu, a explicat că prevederile acestei convenţii ar fi trebuit să se aplice în mod automat, numai că, în acest moment, „sancţionarea crimele contra umanităţii se face doar pentru vreme de război nu şi de pace”.
Totodată, Tokes a argumentat că regimul comunist „a fost condamnat de istorie, dar n-au fost condamnate persoanele care au făptuit abuzurile”. „Prea mulţi au dat uitării comunismul, anti-comunismul a fost uitat, iar post-comunismul s-a prelungit prea mult”, a comentat episcopul europarlamentar.
Mai mult, a fost convenită o „coaliţie anti-comunistă” din partea României care să facă lobby pentru adoptarea unei rezoluţii pentru condamnarea comunismului de către Parlamentul European. Din această coaliţie mai fac parte Grupul pentru Dialog Social, Asociaţia Prodemocraţia şi Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc.