Toate partidele se opintesc să o țină pe Viorica Dăncilă premier
- Adrian Dumitru
- 20 august 2019, 06:01
PSD este condamnat să guverneze până la termen, chiar dacă Opoziția face jocuri de imagine cu moțiuni de cenzură și răsturnarea miniștrilor din Executivul catalogat de liderul ALDE drept „impotent”. Strategia adversarilor PSD este ca aceștia să se erodeze în asemenea măsură încât ei să câștige alegerile pe adversitatea electoratului, nu neapărat pe meritul lor. Premierul Viorica Dăncilă poate ajunge în situația de a conduce un guvern minoritar, pe care toate partidele se vor opinti să-l susțină, deși aparent se vor lupta să-l dărâme.
Lidera PSD mai are un hop de trecut, la Congresul care are loc sâmbătă. Ea va cere tuturor organizațiilor să o susțină, după ce i-a dat dreptate lui Claudiu Manda, care a cerut decapitarea organizațiilor care nu obțin rezultate bune. Pe lista județelor codașe se află cele din Ardeal.
Județul lui Fifor, în cădere liberă
După turneul electoral în Moldova, lidera PSD a vorbit despre măsurile drastice pe care le va lua în cazul organizațiilor neperformante, așa cum a cerut Manda.
„Eu cred că trebuie să susţinem performanţa în cadrul partidului şi cred că trebuie întotdeauna apreciate organizaţiile care au rezultate bune şi acolo unde rezultatele nu sunt bune trebuie să luăm şi măsuri ferme. Bineînţeles că şi condiţiile sunt de multe ori diferite. Am văzut că e o mobilizare mai mare în Oltenia, Muntenia pentru PSD, altele sunt condiţiile în Ardeal. Dar atunci când rezultatele sunt atât de mici, încât se vede că implicarea nu există, acolo cred că trebuie să luăm măsurile cuvenite, pentru că altfel o să existe acea percepţie: şi dacă muncesc şi dacă nu muncesc, rezultatul este acelaşi”, a declarat Dăncilă.
Ea va face o evaluare a organizațiilor, dacă va supraviețui în funcție după alegerile prezidențiale.
Lidera PSD a nominalizat Clujul la exemple de organizații slabe, însă vizat ar putea fi și județul numărului trei în partid, Mihai Fifor. Aradul a obținut la alegerile europarlamentare 16,46%, adică a scăzut dramatic față de alegerile parlamentare din 2016, când scorul a fost de 35 de procente.
Strugurii sunt acri pentru amândouă vulpile
Lidera PSD a amânat, ieri, negocierile cu Călin Popescu Tăriceanu, iar acest lucru a fost anunțat de Varujan Vosganian pe Facebook. Viorica Dăncilă s-a concentrat pe disputa cu Victor Ponta. PSD și Pro România au avut negocieri și din declarațiile ulterioare ale celor doi lideri reiese că fiecare a încercat să-i tragă celuilalt preșul de sub picioare.
Acum, ambii spun că strugurii sunt acri. ALDE a făcut diligențe serioase pentru ca partidul lui Victor Ponta să intre la guvernare. Acum, liderul Pro România spune că în schimbul susținerii guvernului, Dăncilă a acceptat toate condițiile, cu o excepție: Dăncilă nu a vrut să renunțe la candidatura la președinție.
Ponta a dezvăluit și discuțiile de culise și intrigile puse la cale de Dăncilă. „Ca şi în cazul UDMR, doamna Dăncilă mi-a cerut şi mie sprijinul pentru rămânerea la guvernare; mi-a spus că îi dă afară pe ALDE şi să îi iau eu parlamentarii - şi că îmi dă ce ministere doresc pentru Pro România. A insistat să mă vadă şi să mă convingă, deşi am fost foarte clar că nu cred şi nu mă interesează ofertele ei! A fost rapid de acord cu punctele 1-4 (deşi nu cred că a înţeles ce înseamnă) şi s-a supărat din cauza punctului 5 (n.r. - renunţarea la candidatura ei la prezidenţiale).
La două zile după această conversaţie a fugit la CEx, s-a ‚îmbrăţişat’ cu Stănescu - baronul Caracalului, i-a minţit pe toţi şi a decis să nu primească Pro România la guvernare (uitând să precizeze că tocmai îi refuzasem toate ofertele)!”, a anunțat Ponta pe Facebook.
Liderul Pro România a trecut la ironiile care-l caracterizează și a adăugat că i-a explicat liderei social-democraților că la el nu țin târguielile gen „piaţa de zarzavat din Videle”. Mai mult, Ponta a taxat-o pentru încăpățânarea de a nu renunța să fie prezidențiabilă, caracterizată de el drept „o situaţie penibilă şi jenantă pentru orice social-democrat”.
Viorica Dăncilă nu i-a rămas datoare și l-a numit pe Ponta „mincinos și duplicitar” și spune că, de fapt, caracterul lui Ponta a pus capăt intenției de colaborare. Lidera PSD l-a evocat și pe Crin Antonescu în această dispută, în sensul că acesta l-a „mirosit” pe Ponta pe vremea USL.
„Stilul acesta mincinos şi duplicitar al domnului Victor Ponta este unul dintre motivele pentru care nu am mai dorit să colaborăm, până la urmă. Neseriozitatea sa, dorinţa permanentă de a ieşi în faţă prin orice mijloace, inclusiv prin neadevăruri, nu fac casă bună cu PSD. Este un om incapabil să construiască şi ştie doar să distrugă. Crin Antonescu a spus foarte clar motivul pentru care Ponta a distrus USL: este un om care are tot timpul o agendă ascunsă, croită nu pe interesele ţării, ci pe interese personale”, i-a răspuns Dăncilă, tot pe Facebook.
Gerea pune gaz pe foc, UDMR spune pas
Vicepreședintele ALDE, Andrei Gerea, a dat, ieri, semnalul că liberal-democrații se îndepărtează de guvernare. El a acuzat partenerul de coaliție că are „pe zi ce trece un dublu limbaj în ceea ce privește coaliția de guvernare”, că Dăncilă are un discurs dublu: în public spune că este loială coaliției, iar pe la spate „negociază majorități pe la colțuri cu diverse formațiuni”.
Andrei Gerea spune că sunt bulversați și că înclină să creadă că „blatul făcut de doamna premier cu Klaus Iohannis” nu este o speculație. „Spre deosebire de PSD, ALDE a acționat în cadrul acestei alianțe întotdeauna corect, fără a avea agende ascunse, fără a avea planuri de rezervă. Am acționat drept busola acestei guvernări, asigurând echilibru și stabilitate politică. Din păcate, cei din PSD au avut alte interese, alte planuri, alte agende”, a afirmat liderul ALDE.
Nici UDMR, aliatul tradițional la guvernare pentru toate partidele, nu vrea să-și rupă gâtul în perioada preelectorală. Liderul deputaților unionali, Korodi Attila spune că UDMR nu va susține PSD, dacă se ajunge la un guvern minoritar, în nicio condiție deoarece social-democrații „au demolat și cea mai mică încredere care se putea face”. El spune că în cazul în care se va ajunge la pierderea majorității contextul politic se schimbă radical.