
Când apar scântei, de obicei este un semn de romantism — cu excepția cazului în care vin din cuptorul cu microunde.
Când apar scântei în cuptorul cu microunde, nu-i de bine!
Ai încercat vreodată să încălzești accidental ceva cu metal în el? Sau ai încins din greșeală resturi acoperite cu folie de plastic, doar pentru a găsi un vas plin cu un tocăniță de plastic topit? Din păcate, există multe moduri în care poți strica ușor mâncarea când o încălzești la microunde.
Janell Goodwin, specialist în informații tehnice la Serviciul de Inspecție a Siguranței Alimentelor din cadrul Departamentului Agriculturii al SUA, a discutat despre câteva probleme comune cu care se confruntă oamenii atunci când folosesc acest aparat de bucătărie popular.
Cuptoarele cu microunde sunt ușor de folosit, dar atunci când încălzim mâncarea, este de asemenea ușor să facem
Greșeala 1: Sari pasul „amestecă la jumătate”
Chiar dacă este o coadă în spatele tău la birou pentru a folosi cuptorul cu microunde, asigură-te că apeși pauză la jumătatea procesului de reîncălzire. Este crucial să amesteci mâncarea pentru a te asigura că căldura ajunge în toate părțile preparatului.
Centre reci și reîncălzire neuniformă pot duce la o furculiță de bacterii.
„Produsele se încălzesc în cuptorul cu microunde de la exterior spre interior. Recomandăm să întoarceți și să amestecați mâncarea în cuptorul cu microunde la jumătatea timpului. Bacteriile dăunătoare cresc și se multiplică între 40 și 140 de grade”, a declarat Goodwin pentru Tooday food.
Greșeala 2: Folosirea plasticului
„Mulți oameni cred că recipientele, cum ar fi cele pentru mâncare la pachet, sunt potrivite pentru cuptorul cu microunde. Nu sunt. Bacteriile și substanțele chimice dăunătoare pot migra în alimente atunci când se deformează sau se topesc.” a spus Goodwin.
Goodwin a recomandat utilizarea doar a recipientelor sigure pentru microunde care sunt etichetate corespunzător.
Greșeala 3: Nu cunoaști puterea cuptorului
Puterea, deși uneori dificil de determinat, este de fapt un factor cheie în încălzirea alimentelor în siguranță.
Specialistul a sfătuit utilizatorii de cuptoare cu microunde să sune producătorul sau să caute modelul online pentru a afla puterea acestuia. Cu cât puterea este mai mare (cele mai multe cuptoare cu microunde de dimensiuni medii până la mari au între 850 și 1.650 de wați), cu atât mâncarea se gătește mai repede.
Așadar, dacă un fel de mâncare durează în mod normal aproximativ 2 minute pentru a fi reîncălzit, într-un cuptor cu microunde cu putere mică, ar putea necesita mai mult timp pentru a fi gătit. Fiecare aparat este diferit, dar este cel mai bine să începi încet pentru a nu usca și a nu gati prea mult resturile.
Greșeala 4: Nu cureți cuptorul cu microunde
Nu sări peste curățarea interiorului cuptorului cu microunde doar pentru că nu este vizibil tot timpul.
Nu doar că curățarea de rutină a cuptorului cu microunde omoară bacteriile lăsate în urmă de alimente, este important să menții orice dispozitiv din bucătărie curat, a sfătuit Goodwin.
„După 32 de ore, bacteriile nu mai pot să se răspândească pe o suprafață”, a spus Goodwin.
Este o idee bună să ștergi atât interiorul, cât și exteriorul cuptorului cu microunde cu o cârpă moale sau un șervețel de hârtie umezit cu apă caldă și bicarbonat de sodiu, sau cu detergent de vase sau săpun lichid.
Menține zona liberă de reziduuri și bucătăria cu un miros proaspăt. În plus, resturile de alimente nu vor contamina preparatele tale proaspete.
Greșeala 5: Dezghețarea cărnii direct în ambalajul său
Încălzirea cărnii crude direct în ambalaj poate părea o modalitate bună de a conține sucurile de carne, dar de fapt poate fi mai dăunătoare decât desfășurarea acesteia mai întâi. Substanțele chimice din tăvile de polistiren pe care este vândut carnea și plasticul din ambalaj pot pătrunde în mâncare pe măsură ce se încălzesc.
FSIS recomandă întotdeauna desfăcerea cărnii din ambalaj înainte de a o decongela pentru a evita scurgerea substanțelor chimice nocive adesea întâlnite în polistiren sau plastic.
Este, de asemenea, important să reduceți puterea la 30% sau să selectați setarea „dezghețare” atunci când dezghețați carne și păsări în cuptorul cu microunde.
Gătirea completă a cărnii se poate face, dar dacă acea farsă virală de Ziua Recunoștinței a învățat pe cineva ceva, cuptorul este cu adevărat cea mai bună alegere pentru un friptură mare.
Greșeala 6: Uneori folosești cuptorul cu microunde ca uscător
Poate că hack-ul aparent ingenios de a încălzi rapid mănușile sau șosetele umede ți-a trecut prin minte la un moment dat. Vă rugăm să nu faceți asta, a spus Goodwin, deoarece materialul din obiectele nealimentare poate reprezenta un risc de incendiu.
„Asta pur și simplu nu este ceea ce un cuptor cu microunde este destinat să facă,” a spus Goodwin.
Greșeala 7: Acoperirea alimentelor în mod greșit
Deoarece căldura circulă, acoperirea ușoară a mâncării ajută la asigurarea unei reîncălziri uniforme a preparatului, evitând gătirea excesivă și îmbunătățind gustul.
Căldura umedă creată atunci când mâncarea este gătită la aburi sau ventilată cu un capac care nu este prea strâns ajută, de asemenea, la distrugerea bacteriilor dăunătoare.
Deși este întotdeauna o idee bună să acoperi mâncarea atunci când o reîncălzești la microunde (altfel programul de curățenie va fi pe pilot automat), încălzirea mâncării într-un recipient etan este un mare nu.

cuptor cu microunde / sursa foto: arhiva EVZ
Când sunt încălzite la microunde, capacele complet închise pot deveni imposibil de deschis (la revedere, prânz). Sau și mai rău, dacă recipientul este plin cu lichid, acesta poate exploda.
Greșeala 8: Reîncălzirea ouălor fierte tari și a altor alimente
Încălzirea ouălor fierte în coajă la microunde este destul de periculoasă, pentru că se pot sparge ușor. Nu doar că vei avea o mizerie urât mirositoare, dar masa ta va fi ruinată.
„Ai pierde, de asemenea, textura generală a oului.” Ar deveni cauciucat și nu ar fi bun de mâncat," a spus Goodwin. Și nimănui — nimănui — nu-i place un ou cauciucat, potrivit tooday.com
Cuptorul cu microunde este o mașină deosebit de convenabilă, dar nu este întotdeauna cea mai bună metodă pentru a asigura un gust excelent al resturilor. Dacă ești acasă, este în regulă să îți acorzi câteva minute în plus pentru a încălzi corespunzător anumite tipuri de alimente.
Reîncălzirea fructelor de mare în cuptorul cu microunde este o rețetă pentru un dezastru uscat, așa că încearcă să le reîncălzești încet în cuptor. Crusta pizzei devine crocantă într-o tigaie fierbinte sau în cuptor!