TOADER îi râde „în față” lui IOHANNIS. Ministrul Justiției, răspuns SARCASTIC pentru președinte

TOADER îi râde „în față” lui IOHANNIS. Ministrul Justiției, răspuns SARCASTIC pentru președinte

Tudorel Toader, ministurl de Justiție al României, reacţionează sarcastic după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerile acestuia pentru DNA, Parchetul General și DIICOT.

Reacția ministrului Justiției, Tudorel Toader, vine după ce Klaus Iohannis a respins propunerile făcute de acesta pentru DNA, Parchet General și DIICOT.

„Mă surprinde faptul că a terminat de citit şi de înţeles aşa de repede!", a declarat ministrul Toader pentru STIRIPESURSE.RO.

În luna octombrie, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a transmis preşedintelui Klaus Iohannis următoarele propuneri de numire a unor procurori în funcţii de conducere:

Ne puteți urmări și pe Google News

- Adina Florea, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; - Florena-Esther Sterschi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; - Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; - Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; - Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi, având în vedere considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Preşedintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiţiei, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004", transmite Administraţia Prezidenţială.

Potrivit articolului 48, alineatul 10, din legea nr. 303/2004, modificată şi publicată în Monitorul Oficial pe 15 octombrie 2018, "nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitatea a atribuţiilor prevăzute de lege".

Alineatul 12 al aceluiaşi articol stipulează că "înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea."