Evenimentul ZileiJustitieToader consideră ”cât se poate de firească” cererea de publicare a listei magistraţilor care au urmat cursuri SRI

Toader consideră ”cât se poate de firească” cererea de publicare a listei magistraţilor care au urmat cursuri SRI

Toader consideră ”cât se poate de firească” cererea de publicare a listei magistraţilor care au urmat cursuri SRI
Sâmbătă, la Botoşani, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarant că este normal ca opinia publică să cunoască “statutul profesional al celui care judecă”, făcând referire la cererea de publicare a listei magistraților care au urmat cursuri SRI, fapt pe care îl consideră ”cât se poate de firesc”.

“Transparenţa este un principiu, să ştim şi noi cine ne judecă, să ştim şi noi care este sistemul acesta în baza căruia suntem urmăriţi şi eventual judecaţi”, a spus Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră că solicitarea pe care senatorul PSD Şerban Nicolae a înaintat-o preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Simona Marcu, prin care cere publicarea numelor procurorilor şi judecătorilor care în perioada 2005 – 2018 au luat parte la cursuri de pregătire şi orice altă formă de instruire şi formare organizate de SRI sau de structuri similare este “cât se poate de firească”.

“Am auzit şi eu de cerere. Eu o găsesc cât se poate de firească, dar eu cred că răspunsul pe care senatorul îl aşteaptă deja este implicit şi îl avem, pentru că magistraţii, potrivit legii, trebuie să dea şi au dat declaraţii pe proprie răspundere că nu au colaborat cu… Eu nu îmi imaginez că nu au dat declaraţii reale şi atunci, dacă declaraţia este conformă cu realitatea, nu ştiu ce să îl mai întreb din nou. E adevărat, senatorul se referă probabil la programe din astea de pregătire de dată recentă. Să aşteptăm răspunsul! Eu cred că este normal şi firesc să cunoaştem statutul profesional, parcursul profesional al celui care te judecă, al celui care până la urmă decide în legătură cu destinul, cu viaţa, cu familia, cu toate cele ale tale”, a afirmat ministrul Justiţiei.

 


Accesează: