Titanicul chinezesc este aproape gata. Nava va fi imposibil de scufundat

Titanicul  chinezesc este aproape gata. Nava va fi imposibil de scufundat

Început în 2015, proiectul unei replici a celei mai celebre nave din lume, naufragiată tragic în 1912, este pe cale să fie finalizat. Operă a unui șantier chinez, nava, botezată Romandisea Titanic, are aceleași dimensiuni ca ale fostului pachebot britanic.

Replica Titanic-ului va fi piesa de rezistență a unui uriaș parc de distracții din orașul Suining, în provincia Sichuan, chiar în inima Chinei, relatează Ouest-France.

Comandată în martie 2015 de grupul energetic Seven Star Energy Investment Group și realizată de constructorul naval chinez Wuchang Shipbuilding, nava este fructul unui proiect de 150 de milioane de dolari, o sumă echivalentă cu cea plătită pentru Titanic.

În aprilie 1912, în timpul traversării inaugurale din Southampton spre New York, în Atalantic, Titanic a intrat în coliziune cu un aisberg, în largul Terra Nova. Peste 1500 de persoane au pierit în apele reci ale Atlanticului în ceea ce s-a dovedit a fi unul din cele mai tragice naufragii din istorie. În orice caz, cel mai celebru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru acest proiect ambițios, grupul chinez și-a justificat alegerea construirii unei replici a Titanicului, în centrul Chinei, departe de mare. „De ce aici? Pentru că Titanic vorbește tuturor oamenilor. Imaginea sa nu aparține unei singure țări, Titanic reprezintă o valoare universală”, explica în 2016 PDG-ul Seven Star Energy, Su Shaojun.

Copia celebrului pachebot va avea 269 de metri lungime și 28 metri lățime, aceleași dimensiuni ca ale Titanic-ului. Dar asemănarea nu se oprește aici: cabine de clasa întâi, piscine, restaurante, etc, numeroase elemente ale navei originale fiind recreate.  Au fost adăugate și noutăți, precum o sală de bal și wifi, pentru actualii vizitatori.

Pentru îmbunătățirea acestui proiect, producătorul hollywoodian Curtis Schnell a fost angajat în calitate de expert al Titanic-ului. „Nu vom construi o replici exacte a interioarelor de pe Titanic dac coca și exteriorul vor fi foarte asemănătoare. În privința interioarelor, anumite piese vor fi construite astfel încât să propună o vizită fidelă din punct de vedere istoric”, declara Schnell.

Romandisea Titanic este deci o copia aproape conformă cu adevăratul Titanic. Cu o mare diferență însă. Acest nou pachebot nu va naviga pe oceane. Replica va rămâne în port, pe râul Qijiang, în orașul Suining. Noua navă a fost deja botezată „Titanicul de nescufundat” și va fi principala atracție a parcului tematic Romandisea Seven Star International Cultural Tourism Resort. Primii vizitatori sunt așteptați în cursul acestui an dar data precisă a deschiderii nu a fost încă comunicată.

Pentru a adăuga un plus de realism, operatorii parcului au dorit să ofere o experiență autentică turiștilor, propunând o simulare la bordul navei a coliziunii cu aisbergul fatal. O inițiativă judecată de prost gust de urmașii victimelor de pe Titanic și refuzată.

Pe de altă parte, o altă replică a Titanic-ului, construită tot în China, este în curs de realizare. Este un proiect al miliardarului australian Clive Palmer, care, în 2012, a anunțat că vrea să construiască un Titanic II. Suspendate în 2015 din motive financiare, construcția a redemarat în septembrie 2018.

Contrar Romandisea Titanic, Titanic II va putea naviga pe oceane ca celebrul său înaintaș. Nava ar putea fi văzută pe apă în 2022, când își va începe voiajul inaugural din Dubai în Emiratele Arabe Unite pentru a lăsa ancora în Southampton, în Marea Britanie.